View Single Post
Staro 19.09.2025., 11:02   #9778
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Eh, Q6600. U početku su ga svi izbjegavali jer ništa nije bilo optimizirano za quad core i imao je manji radni takt, pa bi ljudi umjesto njega uzeli radije jači dual core koji bi dobio više fps-a i djevojaka. No s vremenom su se stvari razvile i quad je pokazao svoju snagu...
Da, vidiš - sad kad si to napisao sjetio sam se da čak i u samom početku kad sam nabavio taj Q6600 svi su me pitali koji je stepping u pitanju. Nisam bio siguran zašto (da budem potpuno iskren, nisam siguran ni dan-danas), ali znam da je G0 u pitanju - ovo sam zaboravio napomenuti u originalnom postu.

Dugi niz godina sam ga koristio na tvorničkih 2.40GHz, da bi ga onda jednog dana stavio na 3.00GHz na čemu je i ostao. Ovo je i bio razlog zašto je trebao bolje hlađenje, i zašto sam odlučio uzeti Hyper 212 Evo.

Citiraj:
Autor Chuxonja Pregled postova
Nice, poprilično neuništiva platforma. Meni jedan takav upravo služi još uvijek kao pomoćni PC i testna platforma za spajat i testirat raznu "egzotiku" sa serijskim i paralenim konektorima, firewire, e-sata, floppy i IDE stvari. Uz obavezni triple boot WinXP/Win 7/Win 10 pošto taj komp često sa svakakvim starudijama ima posla, al sa SSDom tjera i desetku skroz respektabilno.

Također i OC freindly i generalno idu do 3.0 bez problema, odma mi tape mod padne na pamet sa Q6600 ua poor mans OC.
Upravo to, i meni je služio kao pomoćni komp, ali u starom (trosobnom) stanu gdje sam imao nekoliko prostorija i gdje je bilo mjesta za takav setup. Stavio sam ga na stol do glavnog kompa, kao da ga koristim u situacijama kad je glavni komp zauzet, nedostupan ili pokvaren. U realnom svijetu međutim takvih situacija gotovo pa nije bilo, pa je takvom računicom proteklih 10ak godina možda radio 24-48 sati ... AKO uopće i toliko.

Zato mi sad i je odspojen, nemam sad više mjesta za dvostruki setup a i da imam, prije bi si dopremio "Adison" ili neki od retro kompova nego stavljao Q6600. Ideja je originalno bila da ga možda spojim na plazmu (TV), i koristim kao multimedijski server, ali kako sam u međuvremenu sve povezao na glavni komp (uključujući HiFi liniju i TV), ni ovo više nema smisla pa sad zato skuplja prašinu. Ali rekao sam - nemam ga namjere prodavati ni poklanjati, barem za sada.

Citiraj:
Autor D00D Pregled postova
Same. Most izmedju interneta i floppyja i IDE diskova.
Tvoja ploca @Trekkie upgradeana s tvojim procesorom @Chuxonja
Super, mislimo obojica na onu istu, Gigabyte? Jer ako govorimo o njoj onda si u pravu - upravo nju sam zamijenio sa ovom Q6600 garniturom kad je došlo vrijeme da ga "umirovim". Još se sjećam da sam vagao opcije, i razmišljao o tome da li mi se isplati sačuvati cijelu garnituru (Q6600 + MSI matična + RAM) ili da skinem Q6600 i stavim na tu Gigabyte matičnu koju sam ti dao.

Na kraju sam zaključio da je najbolje (čitaj: jednostavnije) skinuti sve u jednom komadu i zamijeniti kao cjelinu nego da ga idem komadati u komponente, a Gigabyte je završila kod tebe.

Citiraj:
Autor D00D Pregled postova
Gore je Win10 pa ne bi nikad ovo nazvao retro strojem.
Drago mi je da je netko ovo napisao, jer čak i nakon tolikih godina, i DALJE ne vidim Q6600 kao retro komp. Ali većina vas koji ovo čitate ne mislite jednako, pa sam vam odlučio udovoljiti Kronološki gledano, pretpostavljam da jest - danas je ta cijela garnitura stara 16 godina!! Čovječe... Samo za usporedbu - kad sam 2007. godine odlučio umiroviti svoj Pentium II 350 iz redovne upotrebe i prenamijeniti ga (po prvi put) u retro mašinu, za igranje Win98 igrica imao je svega 9 godina! Ali onda je evolucija hardvera u jednom trenutku stala, zbog čega mi taj S775 i dalje izgleda moderno.

Želim reći, ako usporedimo Slot 1 i S775 platforme, možemo reći da su različite kao nebo i zemlja već na prvi pogled. Dok su S775 i aktualni Core i5, i7 (i drugi) gotovo pa identični 775 platformama, osim što su promijenili dimenzije pakiranja i stavili još pinova. Čak više ni clock speed nije proporcionalan rastu od prije, nego ostaje više-manje jednak, a jedino što raste je broj jezgri.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote