View Single Post
Staro 18.09.2025., 23:42   #9773
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Nego, da sa vama podijelim jednu hardversku priču... Ironično, nema veze sa ovim našim gomilanjem "stare krame" i zapravo je cijela priča nastala potpuno slučajno, ali sa zanimljivim završetkom.

Godina je bila 2008 ili 2009 (ako se dobro sjećam?), i baš sam prešao sa Athlona64 (S754) na potpuno nov Q6600, u tandemu sa 8800GT, 4GB DDR2, i (čak!) dva Hitachi DeskStar harda - jedan od 400 i jedan od 320GB. Bilo je tu i još nekoliko sitnica, gluposti poput TV tunera i što ja znam, ali to je više-manje to. Kućište je bilo Cooler Master Cosmos 1000. Mrak mašina, koja me vjerno služila godine i godine bez ikakvih problema.

Možda ga se neki od vas i sjećaju jer sam ga puno puta spomenuo u "modernom" kontekstu i rekao kako eto još uvijek koristim Q6600 čak i 10 godina kasnije, kad je već debelo bio pregažen i kad je Core serija preuzela tržište. Uglavnom, malo po malo se taj komp nadograđivao ... nešto se vadilo, nešto se stavljalo novo, nešto se čak i bacilo ali ono što je bilo glavno je ostalo sve do 2014 ili 2015 kad je 8800GT zamijenjena sa GTX760, Gigabyte WindForce edition. Ako se dobro sjećam, tad sam nadogradio i RAM na dodatnih 4GB (DDR2, 800) i tako je mašina ostala sve do mislim rujna ili listopada 2021. godine kad sam ga napokon "umirovio" i zamijenio sa polovnim Core i5 (760, Socket 1156) kojeg imam & koristim dan-danas, upravo sad dok ovo pišem.

Međutim, ništa od originalnih dijelova nisam prodao ili poklonio, već je sve bilo prerazmješteno u druge mašine, pa je tako sve poslužilo kao nadogradnja. Na primjer, druga konfa mi je u to vrijeme bila Pentium 4 (S775), pa je Q6600 bio golema nadogradnja, ili recimo ATI X1550 grafička u jednoj drugoj konfi koja je napokon bila nadograđena sa 8800GT.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo (i došao još jedan Core i5, malo novije platforme S1155) ova S775 Q6600 garnitura je postala višak i bila je stavljena na privremeno mjesto, za koje se kasnije pokazalo da bude postalo trajno. Igrom slučaja (kao i mojih životnih okolnosti), i ona 8800GT grafa je također bila izvađena i zamijenjena jednom drugom, a kako sam ovu 8800 želio staviti nekud sigurno, stavio sam je u case upravo sa Q6600 mašinom. Ne zato što su zajedno počeli i bili kupljeni, već zato što je bilo praktično i tehnički prikladno. U međuvremenu su i TV tuner kartice već bile povađene jer se ionako nisu mogle koristiti uz nov DVB-T2 signal, pa su samo trošile struju i stvarale gužvu, čime je komp vraćen na GOTOVO pa originalne specifikacije.

Istina, preseljen je u drugo kućište, i ostavio sam mu onih dodatnih 4GB memorije (8GB DDR2 ukupno) kao i bolje hlađenje procesora (Cooler Master Hyper 212 Evo), ali ako zanemarimo navedeno sve je ostalo kao i 2009. I kao takav mi stoji upravo sad tu u sobi, gledam ga dok ovo pišem. Trenutno nije u funkciji, nema instalirane Windowse ali potpuno ispravan. Čak sam mu i hardove stavio, ima jedan SSD i mehanički WD Blue za pohranu jer su se originalni Hitachi Deskstar raspali (razvili bad sektore) od godina i godina rada.

Tako da u neku ruku - i potpuno slučajno sad imam savršenu "retro" mašinu iz 2008-2009, i kao takvog ga namjeravam ostaviti. Čak sam mu stavio i novi ODD, Asus DVD-RW jer je na starom Philipsu otišla elektronika i znala stvarati probleme prilikom POSTa. Bili su to ionako stari optikaneri, još sa IDE/ATA sučeljem pa sam iskoristio priliku da ga napokon zamijenim sa SATA verzijom
Trekkie4 je offline   Reply With Quote