View Single Post
Staro 18.09.2025., 20:05   #4
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
U istoj sam situaciji i trenutno koristim unutarnji 5G modem koji je uboden u WAN port od routera.
Ovisno o prometu na repetitoru (koji je udaljen cca. 800m blago iza brda, također nemam optičku vidljivost sa njim), DL varira od 90-170Mbps.
U modemu je HT "turistička" SIM kartica, za koju su mi rekli da je na listi prioriteta - zadnja.

Mobitel na HT pretplati, upravo testirao, DL ~99 Mbps, a kao pretplatnici bi trebali biti prvi na listi prioriteta. Piše da je spojen na “5G”, ali u naprednim postavkama vidim da uopće nema aktivan 5G NR (n78), nego radi preko LTE Carrier Aggregation (B1+B3). To je zato šta operater u mom području koristi DSS i oglašava signal kao “5G”, iako su brzine gotovo iste kao na 4G.

Na cellmapper.net pogledam i n78 banda uopće nema na mom području, samo LTE, pa provjeri i sebi jel tako...
Ako imaš n78 band, onda budi sretan. Kupiš dobru direkcijsku antenu i okreći je lagano prema tornju dok istovremeno na laptopu pratiš RSRP, RSRQ i SINR.

Druga opcija ti je Elon Musk, no njemu se brzina prepolavlja kada je vani pljusak (+ košta €50/mj.)...
Neo-ST je offline   Reply With Quote