View Single Post
Staro 17.09.2025., 02:47   #177
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Kaj nismo još prije par stranica i postova došli do zaključka kak RAMdisk u današnje vrijeme baš i nema nekog pretjeranog smisla po pitanju ubrzavanja prosječnog računala koje raspolaže s DDR4 ili DDR5 memorijom, te NVMe PCI-E SSD-om 3.0, 4.0 ili 5.0 generacije, jer dobici RAMdiska su vidljivi, skoro, pa isključivo kad se vrte ovi razni benchmark alati, dok se realno u svakodnevnom radu RAMdisk prednosti zapravo ne osjete. Mislim, pa nisam slučajno na samom početku teme navel da je gašenje swap/page filea uz RAMdisk izlete bilo aktualno još za vrijeme Windows XP-a, dok se na modernim Windows 10 ili 11 sustavima moraju gasiti kompletne integrirane i po defaultu uključene memory protection, core isolation i sl. zaštite. Više vremena sam provel na isključivanje i ponovno uključivanje svih tih zaštita, nego na podešavanje samog RAMdiska uz popratno testiranje i pisanje posta sa screenshotima, da bi ispalo kak prosječan NVMe SSD nije ništa lošiji od RAMdiska. IMHO da smo još uvijek u vremenima klasičnih sporijih mehaničkih diskova, RAMdisk ubrzanja bi donekle imala uporište, ali ovak je tehnika sada dostupna prosječnom korisniku fino uznapredovala.

Jesmo...al kolega nas filtrirao pa nema tu informaciju Možda bi mu netko drugi trebao isti test ponovit i objasnit...a možda će i njega/nju blokirat