View Single Post
Staro 15.09.2025., 21:16   #1645
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Kako god da to složiš, vodi računa o hlađenju. Prema tvojoj skici, omjer rasvjetnih tijela i same podloge koja treba pomoći u odvođenju topline se ne čini previše povoljan.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako trake zalijepi na neki Al lim debljine cca 1 - 1.5 mm će biti ok
+
da plafonjera ili šta već je, da nije skroz zatvorena nego da ima prolaz zraka.
Napajanje + odg. kontroler je dodatna priča.
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
A iskreno sumnjam da to bude dovoljna površina, sudeći prema skici odnosno količini lumena. U mene je rasvjetno tijelo pola metra duljine i procijenio sam da daje oko 1000 lumena, pa takva imam dva. LED cob je montiran na aluminijski supstrat a supstrat je montiran na ALU profil (vijci + stavio sam nešto za prijenos topline) koji ima od substrata jedno barem 3-4x veću površinu. Sve skupa se to grije na toplih 42-44 stupnja. Doba godine igra ulogu. Radna temperatura je ključ dugotrajnog rada rasvjetnog tijela.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Slažem se, zato je bitan kontroler .... često ispadne da rijetko (recimo 10% vremena) trebaš full snagu a ostalo vremena neki % prigušeno / dimabilno.
U tom drugom slučaju je odmah i disipacija topline manja.

Sad ste me zabrinuli.

Ovaj LED modul iz Peveca koji je sad u lampi bi mogao donirati limenu bazu, a dijelove koji nisu pokriveni LED trakom mogu odrezati i tu će biti 2 poveća prolaza za zrak.

E sad kad pogledam neke LED žarulje koje imam (a više ne koristim), pa tu nema ništa hlađenja, toliko su lagane... a poneke daju i do 2500lm.

Kontroler je i cijela poanta, upravo zbog toga što mi većinom treba prigušeno svjetlo, a bilo koja smart žarulja mi neće dati dovoljno svjetla u trenucima kad trebam jače. Probao sam čak staviti 3 komada Ikea Tradfri u tu lampu i nije mi bilo dovoljno dobro, iako bi "po lumenima" trebalo biti. Možda zato što je ovaj LED modul kroz gore na vrhu te kupole i usmjeren je prema gore, a žarulje su ipak niže unutra i bacaju pod većim kutem.
SPLiFF je offline   Reply With Quote