View Single Post
Staro 09.09.2025., 23:35   #2341
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kupi drugi sigurnosni ventil "pouzdane marke" ili stavi stari ako misliš da je ispravan.
Ovakva izvedba > https://www.pevex.hr/ventil-unitas-s...-za-bojler-1-2
se pokazala kao dobra. Pametno je jednom u x mjeseci odviti ovu "kapicu" kako bi ventil "odlijepio" / pustio malo vode u čašu ili sl.
Ako na ulazu u kuću / stan imaš prevelik pritisak vode onda bi tu trebalo staviti reducir ventil, postoje verzije sa int. filtrom.
Takav sam imao na starom bojleru, neću ga vraćati jer je iznutra sav hrđav i 10 bara je previše za ovaj bojler. Otvaram ga svaki mjesec kad i FID-ovku testiram. O reduciru niže...

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Ja sam stavio reduktor ventil i sada umjesto da eksplozivno prsne vodu tu i tamo lagano kapa, uglavnom kad se previse tople vode potrosi sim se otvori lagano negdje topla voda nema problema vise.

Mislim da mu je u malo, posto na manometru bude oko 8, 8.5 bara kad je kriticno.

Jesi li siguran da reducir tu ide, a ne na glavnu cijev? Moj stoji dole u šahti na 2,5 bara pošto iza njega imam račvanje s 3/4" na 1/2" pa je konačan pritisak 3 i kusur bara.

Stavio sam zimske ventile za oba izlaza i dodatnu slavinu za vanjsku pipu što upravo radim od inoxa. Sve osim te slavine je mesing, nema više da nešto hrđa, samo sam kotačiće dodatno zamastio pošto je to neki čelik. Osim visokog tlaka sam riješio i buku u cijevima, prije je dosta zujalo i rondalo. Također, slavine se lakše otvaraju i zatvaraju, kao da su podmazane.

Ovako je prije bilo, stalno sam odgađao, a tako je bitan zadatak...

Malo falilo da sve ne ode u materinu.

Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
A da ugradite expanzionu posudu na sustav, ako i stavite ovaj od 10 bara sigurnosni ventil da li ste sigurni da ne bude opet i on kapao? Ako nema expanzionu posudu na sustavu mislim da uvijek kapa kada bojler grije vodu.
Ako ne grije i on kapa onda je neispravan, to je valjda jasno.
Jasno, morao bi kapati dok grije, tako mi je i gornji Unitas od 10 bara na starom bojleru. Zasad sam stavio silikonsko crijevo i neka kapa u bocu pa ću pratiti situaciju.

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Ariston elis evo navodno ima ekspanzijsku posudu pa on ne kapi, samo obicni.
Pa imam Ariston Velis EVO, prvi glas za ekspanzionu unutra.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305