Citiraj:
Autor xlr
Kako sam u subotu prosao A1 od Ploca do Bosiljeva i postao dio statistike, jedno 2-3 sata sam izgubio u kolonama i razmisljao o tome kako nastaju i koji k je u glavama tih ljudi  Gmizao sam od Benkovca do Macole. Ukratko, nije Google problem nego ljudi, nedrzanje razmaka, nagla kocenja i tome slicno. Stajao sam na odmoristu i gledao kako nastaje kolona i za 5min nestane, opet svi voze 100 i tako u intervalima od 15ak min...
Samo sranje je kad si jedini na cesti koji razumije problem i odrzava brzinu i razmak kada se kolona konacno razvodni. Odmah svi po maksimalnom gasu i tako se voze 1km do sljedeceg vala koji stoji i onda full stop.
Ovo mi je bila zivotna greska i vise je necemo ponoviti 
|
Taj nastanak kolona od preticanja kamiona i autobusa sam vidio brdo puta, ali u zadnje vrijeme vidjam potpuno besmislene kolone koje stoje, doslovno se ne krecu i to na relativno kratkom prostoru od mozda 500m... I podudaraju se sa crvenim oznakama na Google Mapsima (zamisli cuda - kolona stoji, a Google Maps javlja crveno - otkrio sam toplu vodu)...
No, isto tako sam primjetio da nema niti jedan jedini razlog da se stvori ta kolona koja stoji jer i nema nesto previse auta, a crveno polje na Google Mapsima je na tom dijelu bilo i kada sam bio barem sto kilometara od te pozicije na autoputu... Znaci imas tunel od kojih mozda ajmoreci 500m, pred ulazom u tunel auto stoje, na izlazu iz tunela nema nicega - cista prazna cesta, nikakvi sudar, kvar ili ista slicno...
Moje objasnjenje (koje neki kolege tu ismijavaju) je da ljudi prate svoje pametne navigacije (Google Maps, Waze i slicno) i instiktivno usporavaju kako se priblizavaju crvenom polju... I onda prilaze crvenom polju, usporavaju, neki cak i stanu i gledaju da se ne zakucaju u 'fiktivnu' kolonu koja stoji i onda idu dalje i nikom nista jasno... Ajd da auti dolaze konstantno bih shvatio da se koci tako, no auti su dolazili u valovima do tog tunela gdje je sve stajalo, a nakon tunela sve prazno... Vjerojatno je onaj prvi napravio impuls gdje pocinje guzvanje i gdje se generiralo crveno polje na Google Mapsima, a onda krece ostatak ekipe koja vrlo pazljivo ulazi u 'fiktivno' crveno i gleda sta se tu zbiva...
Budimo realni, navozao sam se po autoputu, imam parsto tisuca kilometara iskustva zadnjih 20 godina... Autoput ZG-RI i ZG-ZD sam prosao brdo puta u svako doba dana... Vozio sam i kada nije bilo mobitela, Google Mapsa i pametnih navigacija... No, ovo sto vidjam zadnje dvije godine nisam prije nikada vidio na nasim cestama, doslovno se radi o zastojima bez ikakvog smislenog razloga...
Bilo bi dobro pogledati snimke sta se tocno zbiva kada se generira to crveno polje na karti i zasto se generira pa onda prouciti sta se dalje zbiva, jer stvarno imam dojam da imamo posla sa proaktivnom reakcijom vozaca (priprema na 'zbivanje'), a ne reaktivnom (reakcija na 'zbivanje')...