View Single Post
Staro 29.07.2025., 11:26   #264
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Malo je tricky problematika za definirati, barem po mom (naglasak: ne-programerskom) mišljenju...

Npr., većina incidenata koja se događala u prošlosti softvera se desila zbog ljudske greške (loš kod, šifre u plain textu, sigurnosni propusti, itd.) za koje su bile odgovorne direktno firme i ljudi, i to ljudi koji su u usporedbi samnom "pravi devovi", pa se opet desilo sranje.
Ti ljudi ili nisu radili nikakva sigurnosna testiranja ili su ih radili loše - pri tome su sigurno koristili neke alate za pen testing i sl.

Danas koriste AI pomoćnike kao još jedan od alata u nizu.
Alat kao takav nikada ne može biti kriv jer je samo - alat. Uvijek je kriv onaj tko s njim upravlja, jer korisnik alata mora biti u potpunosti svjestan njegovih sposobnosti i mana.
Tako da se slažem s tobom da bi u softveru trebalo naglasiti u kojem je postotku neki program AI-generiran, jer to direktno pokazuje u kojem % nije bilo profesionalnog programerskog nadzora.

No onda opet, čini mi se da će pažljivo planiran i organiziran development nekog app-a na kojem su radili najjači modeli biti bolje sastavljen od nekog junior pajeeta kojem je cilj samo zaraditi $20 i napustit maintaining projekta, a o sigurnosnim i inim aspektima da ne pričamo.

Tako da bih rekao da sigurno postoje situacije kada je 100% AI-generirani softver (pod ljudskim nadzorom) bolje kvalitete od nekog ljudskog, ofrlje sastavljenog softvera.

Caka ovdje je da taj ljudski nadzor mora biti visoke kvalitete i mora nešto znati o tematici kojom se bavi, a ne samo napisati "make a paid dating app for disgruntled women and call it Tea", te očekivati da će to u realnosti funkcionirati i biti sigurno. Ovo je posebno bitno za aplikacije koje se naplaćuju, jer smatram da ako nekome namjeravaš nešto naplaćivati, onda tvoj kod ne bi smio biti 100% AI-generiran.

Za besplatne open source hobby programčiće je već neka druga priča jer je to ionako divlji Zapad, pa jebiga, krajnji korisnici bi trebali biti svjesni da odgovornost preuzimaju na sebe koristeći takve programe. Ako dođe do sranja...kako bi ti jedan moj prijatelj rekao - "primjedbu zapiši na led i prinesi vatri"

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 29.07.2025. u 11:34.
Neo-ST je offline   Reply With Quote