Pored updejta koji je dobar korak, probao bi i kako dise ram kada ugasis xmp/expo profil u biosu (ako se ne varam, to je upaljeno po defaultu). Neka se boota na failsafe postavkama memorije. Kad to ugasis onda nema treninga ram-a, boot bi trebao krenuti odmah.
Ako smijem povuci paralelu sa am5/ddr5 platformom, memory training na asusu B650 i za 32GB ram-a traje nekoliko minuta. Vjerujem da bi kroz 10ak min trebao vidjeti bilo kakve rezultate pa da ne cekas toliko dugo...
Iz iskustva sam na starim ddr4 kompovima cesto imao memory greske kada sam cackao po slotovima/keksima. Ful su bili osjetljivi, pa bi cesto i ispravan ram bacao greske i trebao bi ga reinsertati, puhnuti slotove, obaviti crnu magiju ciscenja kontakata... Jako glupo i iritantno.
Nadalje, ne znam vrijedi li to i za am4 pa provjeri... Za slucaj da si dirao cpu cooler, citao sam da neke ploce ili generalno amd memory kontroleri u procesoru ne vole kada pretegnes cpu cooler. Ja taj dio osobno ne razumijem, nisam na cisto s tom informacijom, ali sam na masu mjesta naletio kako nije pozeljno pretegnuti vijke coolera. Ako nisi dirao cooler, ignoriraj ovo.
Ako imas vremena odvrti memtest svakog keksa ponaosob, jedno 5-6 passova pa mooozda nadjes krivca.
Nemam nekih drugih ideja ovako iz glave...