iskon je. vlan je točan.
konfiguracija mikrotika je nebitna, jer neće rutirati. svrha mu je da prepozna optiku i baci mi ju netaknutu na port2, i po tom istom portu vrati lokalnu mrežu nazad. piše u gornjem postu koji mi je cilj.
ujedno konfiguracija novog mikrotika je: doslovno izvađen iz kutije, napravljen bridge za lan portove, uštekan sfp, dodan vlan na sfp, dodan pppoe na vlan.
ne radi.
bio sam pametan pa sam ugasio iz struje huawei ont dok sam to testirao, za svaki slučaj.
koliko sam ja shvatio iz prethodnih postova, sva logika oko gpon sfp-a je u samom sfp-u. serijski broj, passwordi, mac adresa je sve sejvano u samom modulu, pa bi ga se najnormalnije trebalo moć prebacivati iz uređaja u uređaj. pppoe podatke sam prekopirao iz openwrt-a. obzirom da pppoe na openwrt-u radi sa tim podacima, onda su ispravni.
najgore je šta to na hex s-u radi, ali želim malo pospremiti kaos sa žicama i injectorima i spliterima, pa sam uzeo hex poe da sve bude uštekano u njega jer taman imam 4 stvari koje trebam napajati.
sama uloga routera će ostat na openwrt-u. previše toga je gore složeno , kroz godine se nakupilo, da se idem davit sa prebacivanjem na mikrotik. a i sasvim lijepo radi, do jutros, uptime je bio skoro 1 godinu.