View Single Post
Staro 13.07.2025., 12:40   #4320
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Vidim da je momak u pametovanju prespavao zadnjih 25 godina modus operandija vecine mreznih uredjaja baziranih na Linuxu, odnosno, nesto sto je na takvom embeddedu de facto standard.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
A kaj se tiče NixOS-a...čuvam posebno mjesto u podrumu uz poveci crni dildo za onoga tko je vidio postojeća provjerena (i stabilna te razumljivija riješenja tipa Autoyast, Ansible, Terraform...)
One man's stabilno i razumljivo is another man's trash.

Citiraj:
i odlučio - "ne to je sve sranje", rekao "hold my beer" i izmislio nix programski jezik koji samo sa nix pakertnim managerom dolazi do izražaja. Za youtubere što svršavaju na isti sam pripremio septičku jamu .
Stari Youtuberi iz LLNL isto tako razmisljaju a oko toga se zarolao i cijeli Yout^H^H^H^H LF HPSF projekt.

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Pa onaj kreten Lennart Poettering je iz Red Hata otišao u M$ pred koju godinu
Druzio sam se s njim uzivo i osim sto je potencijalno podlozan tumacenju da je drustveno... neobican, nisam stekao dojam da su on ili ekipa oko njega (Luca Boccassi i bio je jos jedan tip kojemu sam zaboravio ime) tehnoloski kreteni.

Temeljem cega ti to tumacis?

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Ne znam zašto se još uvijek promovira ideja da je systemd (samo) zamjena za klasični init. To ne može biti dalje od istine.

systemd se uguzio u svaki dio system managementa, da ne pričam da ogroman broj aplikacija dependa na libsystemd. OS bi se trebao zvati systemd/Linux umjesto GNU/Linux.
Svaka takva centralizacija nosi nuzno i negativne strane - doduse, isto vrijedi i za obrnutu filozofiju. Ali za Linux u okruzenju velike skale bolja stvar se nije mogla dogoditi, a za uspijeh se morala manifestirati ne neki ovakav nacin kako god da se on zvao.

Citiraj:
I to je ono što mene osobno smeta, monopol nad OS-om i kompleksnost (C) koda koji je teško za razumjeti za ljude koji nisu direktno uključeni u projekt. Filozofija je: Jel radi? Radi. Šuti i ne diraj.
Netko tko ima veliku kolicinu managementa na sebi ne zeli umirati u ljepoti kôda (iako moram priznati da se ne bih bas nuzno slozio da je high level kod nesto kompleksan) jednostavno treba "radi - suti - nediraj" paradigmu.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote