View Single Post
Staro 05.07.2025., 15:44   #1515
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Jel ti sebe možeš zamislit da fotkaš s npr. RX 100 V, VI? Jel bi ti mogao poslužit i za neke ozbiljnije stvari a ne da posluži samo kao backup fotić?

Pošto si ti u sony vodama i probal si skoro pa sve živo

Baš sam naletio u linksu canon g7x mark ll za 629€, što je po meni super cijena..

Inače, imao sam RX100 prije cca 12god. u ono vrijeme sam bio oduševljen, e sad, kolko je V-Vl bolji od jedinice.

Na redditu je dost živo po pitanju rx100 serije, i ekipa svako malo okači neke fotke koje moram priznat izgledaju odlično.

@tomek

Zakaj misliš da su "za otpis" ovi džepni fotići? Znam da su inferoriniji u odnosu na odraslu braću.

Al ovaj RX100 se izdvaja iz većine džepnih bar po pitanju foto mogućnosti tj kvaliteti fotke koje nudi. To ne velim ja, nego čitajući iskustva korisnika.

DSLR izbjegavam.. A ak pričamo o mirrorless onda bih možda mogao uzet u obzir 4/3, panasonic lumix g100, imao sam ga u rukama, mali simpatičan fotić, taman za džep od jakne paše.
Odradio sam par svadbi s RX10 II (isto 1" senzor kao i RX100). Odradio ih džabe jer sam dobio sponzorski aparat od Sonya.
Da ideš detaljno analizirati fotku na ekranu, našao bi nedostatke. 10x15 u albumu, JPEG za web i par većih printeva...nitko ne vidi razliku.

Razlike kod RX-a su u procesoru, senzoru i objektivu.
Noviji imaju backlit senzor koji je bolji u low lightu (meni nebitno jer po noći ne fotkam gotovo ništa...a ako već radim nekakve noćne panorame, radim ih isključivo na stativu).
Procesor je tu za brže procesuiranje RAW/JPEG, što mi je opet nebitno jer takvim fotićem ne lupam 10 fotki u sekundi.
Objektiv je otišao s 24-70 na 24-200 i taj dulji mi ne paše. Prvenstveno zato što je jako teško stabilizirati 100-200mm na tak malom tijelu, a bilo kakav veći zoom na tak malom senzoru rezultira pojačanim efektom isijavanja topline u atmosferi (ne znam kako da to objasnim, ali ako si ikad probao fotkati recimo avion ili nešto udaljeno dok je vani toplo, dobio si neoštru fotku).

Recimo Nikonovi P800/P900/P1000 su vrhunski aparati, ali vremenski uvjeti se moraju poklopiti da dobiješ oštru fotku na velikom zoomu.

Kao što rekoh, imam RX1 kao putni fotić, koji ide svuda sa mnom kad sam ograničen prostorom, ali to je fiksni 35mm objektiv i to ograničenje ne paše svakom

Kad nisam ograničen prostorom, nosim Nikon Df i 70-200 f/2.8 i 14-24 f/2.8
Veliko je (iako je to najmanji DSLR dostupan), ali ono što mogu dobiti time vrijedi nošenja

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote