Pozdrav.
Skoro otvorio novu temu, al u tražilici našao temu koja je već prastara.
Uglavnom, fotić već ne koristim 4-5god. prebacio se na smartfon za povremeno fotkanje i smatrao sam da je smartfon dobar, međutim, svakome od nas ili bar onima koji se kuže, znaju da smartfon nemre zamjenit fotić bar ako pričamo o kvaliteti fotke, da, imamo sad smartfone koji nošeni reklamama "dslr like" i istina, daju "dslr like" fotke.. Ali..
Granice su fizičke prirode i to je činjenica.
Ako želim nekaj više, bolje, smartfon to ipak ne može ponudit, za sada.
E sad, prvo sam gledao Sony A6600, pa onda malo bolji, A6700+sigma 18-50 f2.8, (privukao me foto i video mogućnostima) to bi možda bila i najbolja kombinacija .. Al pitanje je, kolko je taj fotić kompaktan?
Alternativa je uzet neki sa fiksnim (nauštrb fiksnog objektiva daje odličan IQ) objektivom, malo moćno i opako (u pogledu IQ-a), a tu dolazi Ricoh (APSC) GR lllX, hvalospjeva ne nedostaje za taj fotić, naravno nije neka sreća video, al s tim bih se čak mogao i pomirit. Postoji još jedna alternativa, Canon (samo je "mana" što je taman na najužem djelu) V1 sa 1.4" senzorom to je rang 4/3 sistema. Mada oko potonjeg još razmatram..
Treća alternativa je poznati Sony RX100 Vll, malo stariji poznati i svehvaljeni fotić sa 1" senzorom, a taj senzor već stavljaju u smartfone, usporedba čak možda i postoji sa smartfonima, pa se možda na prvu i ne vidi razlika ukoliko se ne krene s analiziranjem piksela između smartfona sa 1" i tog sonya sa 1".
Namjena bi bila (macro mi je čak bolji neg tele, low light uvjeti su mi također u fokusu) sveopća, uskoro imam svadbu a i neko putovanje, pa tražim nekaj boljeg za fotkat a da nije smartfon, S25U ipak još mora puno žganaca pojesti
Pitanje je, dal uzet nekaj za džep al nauštrb kvalitete fotki, ili nekaj malo većeg fotića al nauštrb gabarita. Možda se tu canon bolje uklapa, al pošto je to nov fotić na tržištu nekak mi je to "mixed bag" feedback je šareni.
Ako ćemo gledat cijene, A6700 se nađe rabljeni za kojih 1000+€ dok je sigma cca oko 500tinjak€
Canon V1, Ricoh GR lllX i RX100 VII su cjenovno tu negdje, oko 1050-1150€.
E sad, ak ću gledat za džep, onda rx100 VII, pitanje je, da li u 2025-toj god.ima smisla ga nabavljat, pošto je to već stariji fotić? Ricoh je mrvicu veći, a Canon je još veći.
Ak izbacim iz odabira A6700, ostaju mi poznati trojac (canon, ricoh i sony).
Možda će sad neki ovdje napisati "niđe veze", zato jer spominjem fotiće s izmjenjvim objektivima i fiksnim objektivima zoom fotići i fotić s fiksnim objektivom (ricoh 26mm f 2.8).
Al lako izbacim iz izbora a6700, samo moram napravit neki kompromis između prenosivosti i IQa.
Njuškalo vrvi oglasima, i svako malo nailazim na razlog prodaje je "nekorištenje" e sad, dal se ekipa prebacuje na neke manje fotiće ili fotkaju s smartfonima, ne znam..
Ak je ko od vas imao RX100 Vll slobodno nek napiše dojmove?
Primam sugestije, savjete, mišljenja.