Citiraj:
Autor calypso
Brkas DSP i equalizer... Sa monitorima ne mozes podesavati 'prostornost' zvuka, vec samo radis kalibraciju u prostoru... Znaci ne procesiras zvuk uopce, vec pokusavas napraviti korekciju kako bi dobio sto neutralniju sliku...
Kalibracija (barem ova koju ja sebi radim) je vrlo jednostavan proces, sjednes na poziciju gdje inace sjedis, prebacis zvucnike u mono mod (dakle, isti signal ide na oba zvucnika), i onda podesavas zvucnu sliku tako da je tocno 'stage' ispred tebe...
Zvuk u monitorskom zvucniku je samo pojacan i korigiran, nije procesiran digitalno... Ne znam kako to objasniti, instaliraj si FXSound ( https://www.fxsound.com) pa ces shvatiti o cemu se radi kod zvuka koji je prosao kroz DSP obradu... To niti jedan zvucnik ne moze napraviti, bilo aktivni, bilo pasivni...
|
Pa nije baš tako, dozvoli da i ja nešto razumijem. EQ je postojao i kao mehanička sprava, kojoj je svrha bila regulacija pojedinih frekvencija u spektru.
DSP je puno širi pojam, kako mu ime kaže radi se o digitalnom procesiranju zvuka. Primjena mu je u početku bila da dodaje razne efekte na AV pojačalima, primjerice postojali su predefinirani gumbi sa oznakom npr. "Stadion" ili "Hall", pa je na taj način vršen upliv u originalni signal - dakle, mijenjao se izvorni zapis na ime nekog efekta u prostoru krajnjeg korisnika.
Jasno da DSP stoga može raditi i ekvilizaciju, a onaj segment gdje je najkorisniji - barem kada se spominje pojam "neutralnost" - je to što može izravnati frekvencijsku krivulju u prostoru reprodukcije tj. nakon što se električni signal pretvori u zvučni val, odnosno vratiti percipiranu reprodukciju u nesavršenom prostoru u one okvire u kojim je originalni snimak zamišljen/isproduciran. No kako bi se to postiglo, potrebno je ustabiliti cijeli lanac, sve do originalnog snimka - kažem, ako se već inzistira na pojmu "neutralno".
Što se tiče ovog konkretnog zvučnika, on svakako teško da može biti "neutralan" u reprodukciji, samim time što interno radi A/D konverziju pa opet D/A konverziju - korisno što se tiče produkcije, zato i ima tu funkciju - no potpuno nepotrebno što se tiče reprodukcije, i sa neizvjesnim rezultatom. To isto tako znači da je izvorni signal (štogod već pustio na ulaz) do izlaska zvučnog vala kroz drivere, apsolutno isprocesiran, to se ne može negirati.
Kao što rekoh, to svakako ne mora značiti ništa za užitak slušanja, no teško da može biti govora o "neutralnoj" reprodukciji. Svrha ovog uređaja nije apsolutno neutralna reprodukcija, nego produkcija snimka.
Inače, slažem se da je on solidna vrijednost za novac, koliko vidim košta oko 1200 eura za par, što za aktivni zvučnik sa 7 inčnim midbassom i nije puno. Recimo da ti za kompletan sustav sa nekim streamerom treba 1500 eura, što je sasvim ok. No ja bih radije za tu lovu izabrao nešto drugo, da ne kažem da sad slušam Triangle Borea BRO3 Connect koji za upola love (650 eura par) nudi i solidan 6inčni driver, vrlo dobar kupolasti visokotonac, te gomilu digitalnih i analognih ulaza (i ESS 9018 DAC), a svira u konačnici stvarno izvrsno.
Ono što bi mene smetalo kod Adama, osim činjenice da zvučnik radi dvije konverzije analnognog signala interno, jest taj tweeter, koji sam po sebi i nije ribbon nego AMT, koji je daleko jednostavniji i jeftniji za izvest od pravog ribbona. A niti pravi ribbon nije baš neka placeta, u odnosu na dobar dinamički tweeter, jest da je brži ali je skloniji distorzijama. Kod ovog Adama me njegov AMT jako podsjeća na visokotonac sa jednog od najjeftinijih zvučnika, kojeg sam imao (ne)priliku slušati:
https://www.amazon.com/Dayton-Audio-.../dp/B00NOA58RS
pa je možda to i razlog što mu treba interno procesiranje.