Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 02.07.2025., 22:46   #12272
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Pa razumijem sto bi monitori trebali biti, no odgovori kako nakon toliko procesiranja signala dobiti "neutralan" zvuk, koji bi trebao biti identičan originalnom snimku? Sve te mogućnosti podešavanja upravo su suprotno od neutralnosti, jer svakim podešavanje utječeš na signal, tj. krojiš ga prema svojim preferencijama, pa bilo to iz pobude da anuliraš nedostatke prostora.
A o nedostacima prostora možeš samo spekulirati dok ga ne izmjeriš, a i kad izmjeriš moraš držati sobu netaknutom ako baš želiš imati "neutralan" zvuk. Iz tog razloga postoji tretirani prostor studija, gdje neki put već par čaša i boca žestice utječu na drugačiji graf.

Mislim, ja osobno smatram da sve to skupa i nije osobito važno-ja slušam mjuzu u dnevnoj sobi sa normalnim namještajem i šest prozora - samo sam htio ukazati na hype oko pojedinih izraza i epiteta koji objektivno ne znače ništa, a koji put - kao u ovom slučaju - su zapravo smiješni koliko su pretenciozni.

Vjerujem da ti Adamu imaju zvuk u kojem možeš uživati, ali svakako je taj zvuk žestoko isprocesuiran, i sigurno zato nije "neutralan".
Brkas DSP i equalizer... Sa monitorima ne mozes podesavati 'prostornost' zvuka, vec samo radis kalibraciju u prostoru... Znaci ne procesiras zvuk uopce, vec pokusavas napraviti korekciju kako bi dobio sto neutralniju sliku...

Kalibracija (barem ova koju ja sebi radim) je vrlo jednostavan proces, sjednes na poziciju gdje inace sjedis, prebacis zvucnike u mono mod (dakle, isti signal ide na oba zvucnika), i onda podesavas zvucnu sliku tako da je tocno 'stage' ispred tebe...

Zvuk u monitorskom zvucniku je samo pojacan i korigiran, nije procesiran digitalno... Ne znam kako to objasniti, instaliraj si FXSound (https://www.fxsound.com) pa ces shvatiti o cemu se radi kod zvuka koji je prosao kroz DSP obradu... To niti jedan zvucnik ne moze napraviti, bilo aktivni, bilo pasivni...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4