Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 02.07.2025., 21:29   #12270
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Mislim da si potpuno krivo shvatio poantu monitorskih zvucnika... Njihov posao je da doslovno budu sto neutralniji... To je studijska oprema... Hi-Fi zvucnici i pojacala su tu da bojaju zvuk, monitori to ne smiju raditi... Jedna od najvecih prednosti monitorskih zvucnika je sto ih mozes podesiti ovisno o poziciji u prostoru (sobi/studiju), dakle imas nekoliko potenciometara na njima - high, mid, low, itd. u svrhu equalizera bas da postignes identican zvuk na jednom i na drugom... Hi-Fi zvucnici to nemaju, vec se oslanjaju na komponente - pojacalo ili equalizer, s time da ces onda vrlo rijetko moci definirati kako hoces da zvuci lijevi kanal, a kako desni...

Najveca prednost Adama je ribbon tweeter koji ima jako visok frekvencijski raspon koji ide do 50kHz u odnosu na standardne membranske tweetere... 50kHz neces cuti, ali ces itekako osjetiti na zvuku tih tweetera jer ce visoki tonovi biti puno brzi i cisci... A midrange/bas jedinica moze stvarno jako nisko ici na A7 seriji (7" membrana)... Na A8 bi islo jos nize (8" membrana)... Testirao sam na nekim pjesmama koje stvarno idu jako nisko i od svih zvucnika koje sam probao, jedino A7x su mogli odsvirati sto sam htio...

Konkretno, za probu uzmi sljedece:
- Alicia Keys - Sleeping with a broken heart - ima uzasno duboku bas dionicu koju, ako zvucnik ne moze reproducirati, neces niti cuti
- Daft Punk - Alive sa albuma Homework - kontrola bas jedinice - precizni i kratki udarci po basu
- Air - Dead Bodies sa albume The Virgin Sucides - tu mozes testirati dinamiku zvucnika
Pa razumijem sto bi monitori trebali biti, no odgovori kako nakon toliko procesiranja signala dobiti "neutralan" zvuk, koji bi trebao biti identičan originalnom snimku? Sve te mogućnosti podešavanja upravo su suprotno od neutralnosti, jer svakim podešavanje utječeš na signal, tj. krojiš ga prema svojim preferencijama, pa bilo to iz pobude da anuliraš nedostatke prostora.
A o nedostacima prostora možeš samo spekulirati dok ga ne izmjeriš, a i kad izmjeriš moraš držati sobu netaknutom ako baš želiš imati "neutralan" zvuk. Iz tog razloga postoji tretirani prostor studija, gdje neki put već par čaša i boca žestice utječu na drugačiji graf.

Mislim, ja osobno smatram da sve to skupa i nije osobito važno-ja slušam mjuzu u dnevnoj sobi sa normalnim namještajem i šest prozora - samo sam htio ukazati na hype oko pojedinih izraza i epiteta koji objektivno ne znače ništa, a koji put - kao u ovom slučaju - su zapravo smiješni koliko su pretenciozni.

Vjerujem da ti Adamu imaju zvuk u kojem možeš uživati, ali svakako je taj zvuk žestoko isprocesuiran, i sigurno zato nije "neutralan".
jean luc je offline   Reply With Quote