Citiraj:
Autor jean luc
To je zvučnik za produkciju a ne za reprodukciju, vjerojatno je njegov smisao korištenje njihovog softvera i različitih vrsta DSP voicinga već ovisno što glazbenik hoće, a manje da što vjernije i "neutralnije" reproducira zapis.
Naravno, to uopće ne mora značiti da ti se zvuk neće svidjeti, samo dobiti "neutralnost" u tim okolnostima vjerojatno ne znači da jednostavno pustiš play na neku listu, nego je to malo kompliciraniji proces.
|
Mislim da si potpuno krivo shvatio poantu monitorskih zvucnika... Njihov posao je da doslovno budu sto neutralniji... To je studijska oprema... Hi-Fi zvucnici i pojacala su tu da bojaju zvuk, monitori to ne smiju raditi... Jedna od najvecih prednosti monitorskih zvucnika je sto ih mozes podesiti ovisno o poziciji u prostoru (sobi/studiju), dakle imas nekoliko potenciometara na njima - high, mid, low, itd. u svrhu equalizera bas da postignes identican zvuk na jednom i na drugom... Hi-Fi zvucnici to nemaju, vec se oslanjaju na komponente - pojacalo ili equalizer, s time da ces onda vrlo rijetko moci definirati kako hoces da zvuci lijevi kanal, a kako desni...
Najveca prednost Adama je ribbon tweeter koji ima jako visok frekvencijski raspon koji ide do 50kHz u odnosu na standardne membranske tweetere... 50kHz neces cuti, ali ces itekako osjetiti na zvuku tih tweetera jer ce visoki tonovi biti puno brzi i cisci... A midrange/bas jedinica moze stvarno jako nisko ici na A7 seriji (7" membrana)... Na A8 bi islo jos nize (8" membrana)... Testirao sam na nekim pjesmama koje stvarno idu jako nisko i od svih zvucnika koje sam probao, jedino A7x su mogli odsvirati sto sam htio...
Konkretno, za probu uzmi sljedece:
- Alicia Keys - Sleeping with a broken heart - ima uzasno duboku bas dionicu koju, ako zvucnik ne moze reproducirati, neces niti cuti
- Daft Punk - Alive sa albuma Homework - kontrola bas jedinice - precizni i kratki udarci po basu
- Air - Dead Bodies sa albume The Virgin Sucides - tu mozes testirati dinamiku zvucnika