Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 02.07.2025., 20:59   #12268
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
To je zvučnik za produkciju a ne za reprodukciju, vjerojatno je njegov smisao korištenje njihovog softvera i različitih vrsta DSP voicinga već ovisno što glazbenik hoće, a manje da što vjernije i "neutralnije" reproducira zapis.

Naravno, to uopće ne mora značiti da ti se zvuk neće svidjeti, samo dobiti "neutralnost" u tim okolnostima vjerojatno ne znači da jednostavno pustiš play na neku listu, nego je to malo kompliciraniji proces.
Mislim da si potpuno krivo shvatio poantu monitorskih zvucnika... Njihov posao je da doslovno budu sto neutralniji... To je studijska oprema... Hi-Fi zvucnici i pojacala su tu da bojaju zvuk, monitori to ne smiju raditi... Jedna od najvecih prednosti monitorskih zvucnika je sto ih mozes podesiti ovisno o poziciji u prostoru (sobi/studiju), dakle imas nekoliko potenciometara na njima - high, mid, low, itd. u svrhu equalizera bas da postignes identican zvuk na jednom i na drugom... Hi-Fi zvucnici to nemaju, vec se oslanjaju na komponente - pojacalo ili equalizer, s time da ces onda vrlo rijetko moci definirati kako hoces da zvuci lijevi kanal, a kako desni...

Najveca prednost Adama je ribbon tweeter koji ima jako visok frekvencijski raspon koji ide do 50kHz u odnosu na standardne membranske tweetere... 50kHz neces cuti, ali ces itekako osjetiti na zvuku tih tweetera jer ce visoki tonovi biti puno brzi i cisci... A midrange/bas jedinica moze stvarno jako nisko ici na A7 seriji (7" membrana)... Na A8 bi islo jos nize (8" membrana)... Testirao sam na nekim pjesmama koje stvarno idu jako nisko i od svih zvucnika koje sam probao, jedino A7x su mogli odsvirati sto sam htio...

Konkretno, za probu uzmi sljedece:
- Alicia Keys - Sleeping with a broken heart - ima uzasno duboku bas dionicu koju, ako zvucnik ne moze reproducirati, neces niti cuti
- Daft Punk - Alive sa albuma Homework - kontrola bas jedinice - precizni i kratki udarci po basu
- Air - Dead Bodies sa albume The Virgin Sucides - tu mozes testirati dinamiku zvucnika

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4