Tema: Automobili
View Single Post
Staro 27.06.2025., 21:55   #81873
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Odvožen cijeli radni tjedan i danas sam ženi vratio Ms Lexus cringe tablice i stavio originalne gore.

Dojmovi:

Dnevni boravak na kotačima. Fotelja koja vozi
Poprilično je udobniji i tiši od konkurencije (BMW 4, Audi A5, Mercedes C-Coupe). Razlika u težini u odnosu na njih su baterije i zvučna izolacija

Naravno, zbog CVT i baterije je teži, sporiji i ima manji gepek. Sve što mi je stalo u A3 stane i ovdje, i još imam trećinu gepeka slobodno. Više od toga mi ne treba, zadovoljan.

Za kupe, sjedi se više nego u konkurenciji + nema zakoračivanja preko praga, tako da je izlaženje i ulaženje lako i jednostavno.

Sicevi su kompletno električni, ventilirani i grijani, i automatski se pomiču naprijed za pristup zadnjim sicevima. Otraga je skučeno, ali i ja i žena smo si namjestili prednje, pa sjeli otraga i mogli bi komotno preživjeti kao putnici. Oboje smo 170-175 visine. Sve više od toga bi bilo knap.
Koža na sicevima je onakva kakva je bila 90-ih u BMW/Merc/Audi. Mekana i nepoderiva. Nakon godinu dana u Audiju njegova eko koža izgleda jeftino i pohabano.

Toliko su vodili računa da je auto što je tiši mogući, da je i sklapanje retrovizora bez ikakvog zvuka. Iritira jedino velika zelena "ready" oznaka pored brzinomjera koja pokazuje da je auto upaljen. Osim toga, čovjek nema dojam da auto radi. Naravno, tu je puštanje zvuka motora na zvučnik kad se prebaci u sport mode i simuliranje da ima više od jedne brzine + ručice za mijenjanje brzina na volanu.

Iako je sve posloženo oko vozača, ništa nije stisnuto i klaustrofobično. Plastika je minimalna, sve što su mogli obložiti kožom, jesu. Vozi se više kao luksuzna limuzina više nego kao sportski kupe. Vozim se istim cestama svaki dan, iako je na 265/35/19, ne osjetim rupe, ležeće i ostale neravnine ni blizu kao na Audiju / BMW-u. Svi su bili voženi u "normal" modu. Ovo čudo ni nema comfort. Eco, Normal, Sport i Sport +.

Potrošnja...
Zasad prema board computeru. 6.5l /100, a nisam još imao priliku izaći izvan grada i dići ga preko 50 km/h
Za 2.5l stroj od skoro 1800kg, impresivno.
Na A3 hibridu sam imao prosjek od 7.3 (pišem u SpritMonitor). Ista kilometraža i isti uvjeti.

Zvuk...F-Sport Takumi oprema dolazi s Mark Levinson surroundom. 17 zvučnika, 1800W i 7.1 kanalni zvuk. Naravno, radio je beskoristan za to, ali napunio sam stari iPod s FLAC muzikom i to zvuči brutalno.
https://us.marklevinson.com/in-lexus.html#rc

Minusi...

- Infotainment je valjda jedino u čemu japanci štekaju i nikako da se poprave. Žena od koje sam kupio auto nije radila nikakav update otkad je preuzela novi auto, tako da moram do ovlaštenog servisa da mi dignu novi softver koji podržava CarPlay/AndroidAuto.
Uglavnom, nije touchscreen i dovoljno je daleko od mene i dobro integriran da ni na koji način ne smeta u vožnji.

Količina informacija je minimalna i super pregledna. Audi s druge strane na istom prostoru ima 3x više nepotrebnih stvari.

-Touchpad za navigaciju sustavom je nemoguć za korištenje u vožnji, tim više što mi je volan na desnoj strani, pa moram koristiti lijevu ruku.

- Ručna kočnica... ovo još valjda samo japanci imaju. Prvo u P mode, pa onda nagaziti na pedalu "ručne" kočnice. Treba navikavanja, još mi se događa da brzopleto krenem, bez otpuštanja.

- Pretinac u vratima je za...sunčane naočale. Boca ne stane, nikakva. 0.5l boca stane srećom u oba cupholdera u sredini, a i prostor za odlaganje ispod naslona za ruku je pošteno velik.

- Remen za vezanje je zbog velikih vrata, dosta iza prednjeg sica. Riješili su to na blesav način koji je oku ugodan, ali ne funkcionira. Kožna traka koja se za sic drži magnetom. Malo jače povučeš remen i izvuče se van. Srećom, ispraksao sam se već u hvatanju remena elegantnim zamahom i hvatanjem malim prstom, ali recimo BMW ima nekakav teleskopski štap koji gura remen prema tebi.

Svaka čast švabama na njihovim sportskim kupeima, ali prošla me faza natjeravanja uokolo. Ovo je štedljivi gran tourer za penzionere. Nakon cijelog dana izađem iz njega manje umoran nego iz A3.
Garancija je presudila u korist Toyote/Lexusa, a odnos prema kupcima samo zacementirao odluku.

Ne znam jel ih ima u HR, ali ako tražite po Njemačkoj auto te klase, provozajte jednog prije odluke. Cijena im je pristupačna jer kupci u toj klasi idu na BMW/Merc/Audi radi imidža

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.06.2025. u 22:18.
1v@n je offline   Reply With Quote