Citiraj:
Autor medo
@tomek
Kao prvo: open source i free software su dvije različite stvari nastale iz dviju različitih potreba. Nimalo banalno kako opisuješ.
Kao drugo: ne, ne može svatko modificirati software. To što se radi o slobodnom softwareu i što ljudi imaju mogućnost mijenjati software ne znači da su oni to ekšli u stanju napraviti.
Znam puno ljudi koji su forkali Linux distre za svoje potrebe ali ne znam nikoga tko je to učinio s Androidom.
NHF ali mi se čini da malo pričaš iz guzice kada kažeš da si svatko može forkati svoj Android umjesto da njurga na forumu.
|
Postoji samo jedan razlog (dva ako racunas da se OSS ekipa zeli ipak malo odvojiti od Stallmana i njegove ideje da sav softwer mora biti "free" i vidi sotonu u closed-source softweru) zasto postoji Open Source licenca - komercijalna upotreba takvog softwera jer kad nekome kazes "free" to je se poistovjecuje sa kikiriki verzijama upitne kvalitete. Ne moras vjerovati meni, vjerojatno si cuo za
Erica Raymonda ili
Bruce Perens...Oba se baziraju na pricipu
copyleft ideje. Ja pricam o licenci i mogucnosti a ne namjeri. Tak da - itekako dobro znam sto je Free Software a sto Open Source (i kako je isti nastao) i koliko varijacija licenci unutar i jednog i drugog postoje. No da se osvrnemo na onu najrasportranjeniju (GPL V2):
https://www.gnu.org/licenses/old-lic...pl-2.0.en.html
Ili kome se neda citat (sazetak made by Google AI):
Citiraj:
The GNU General Public License version 2 (GPLv2) dictates that any distribution of software, whether modified or not, must include the source code along with the executable. If you receive GPLv2-licensed software and modify it, you are still required to release the modified source code under the same license. However, if you only use GPLv2 software for private use and don't distribute it, you don't have to share the code.
Key points about sharing GPLv2 code:
Distribution:
If you distribute GPLv2 software, you must provide the source code along with the binary. This includes modifications you've made.
Derivative Works:
If you modify the GPLv2 code and distribute the modified version, you must release the modified source code under the same license.
Private Use:
You can freely modify GPLv2 software for personal use without releasing the source code. If you only use the software privately, there's no requirement to share.
Commercial Use:
You can use GPLv2 software commercially. However, if you distribute the software (even if modified), you must still release the source code.
No Sublicensing:
GPLv2 prohibits users from sublicensing the software under different terms.
Open Source Community:
The GPLv2 helps ensure that open-source software is freely available for everyone to use, modify, and distribute, fostering collaboration and transparency.
|
Iste/slicne stvari ces naci u MIT i Apache licencama recimo. Dakle kao sto napisah - tko ima znanja, volje, zivaca i vremena MOZE raditi sa kodom sto god zeli. To sto niti ti niti ja to ne radimo je drugi par rukava.
P.S.- iz guzice pricam samo kad se nazderem przenog graha sa kobasicama al sam dovoljno uljudan da me tad nitko ne cuje "baljezgat" jer bi bilo mrtvih
P.S.- izvor videa:
Revolution OS