View Single Post
Staro 05.06.2025., 14:17   #6
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Radim za hr firmu i primam hr placu, ali me rentaju Svedima. Hr firma im salje racun, Svedi plate, ja dobijem placu. Jedino sto dogovaram sa hr firmom su godisnji, bolovanja, sve vezano o placi i putne troskove kad idem u Svedsku. Kod mene je radno mjesto i dalje u hr pa nisam izaslani radnik.

Ono sto hocu reci je da ce ta hr firma sigurno zaradjivati na tebi, o tome se ne bi zamarao koliko su oni u plusu. Par stvari koje bi me brinule su: sigurnost posla/ugovora te koje su opcije da te prebace na drugo radno mjesto (po mogucnosti u Svedskoj) ako dodje do promjene, napredovanje/povisice, koliki ekstra iznos isplacuju na placu zbog rada i zivota u Svedskoj i hoce li ga prikazivati kao placu ili karikiram davati na ruke (zbog doprinosa), zdravstveno i sve sto uz to ide (ako imas neke dijagnoze nije lose pripremiti se na te stvari), odvojen zivot od obitelji... Pretpostavljam, a to isto nije lose unaprijed provjeriti, da ce ugovor glasiti na hr firmu i da nece koristiti posrednike tipa Dekra i sl. Meni su u pocetku bili ugovori preko Dekre, a kad su me prebacili na hr firmu onda sam dobio i neke benefite koje prije nisam imao (neke bonuse, mogucnost kupovine dionica i tome sl.)

Najvise bi me brinula reputacija novootvorene firme i sto su prekratko na sceni. Ako je to podruznica svedske firme i rade samo s njima, onda bi to trebalo biti ok sve dok je to radno mjesto trazeno u i Svedskoj. Ako je to eksperiment, onda je malo skakljivo.

Moje trenutno radno mjesto je bilo u jednu ruku eksperiment i ispalo je da su Svedi na kraju prezadovoljni tom idejom. Meni isto super, a ispalo je i da hr firma voli takav tip ugovora (pitam se zasto ) pa nas je sve vise na takvom obliku rada. Dodatnu sigurnost mi daje i to sto me hr firma moze prebaciti na drugo radno mjesto unutar sebe ako ikad ovaj ugovor dodje kraju.

Da odem ziviti u Svedsku i traziti to isto radno mjesto, cak su mi i otvoreno Svedi rekli, tesko bi ga dobio. Jedno vrijeme smo zena i ja brijali da se odselimo pa sam se raspitivao.

Ako je placa dobra da te moze pokriti za rad i zivot u Svedskoj i ako te posao zanima, go for it. Meni bi dealbreaker bio samo odvojen zivot zbog familije i ta sigurnost sto bi bilo da se radno mjesto ugasi u kratkom vremenu, ako postoji taj rizik zbog dosta mlade firme i samog projekta.

Kad smo kod mladih firmi, da sam onomad prihvatio ponudu CEO-a Infobipa i poceo raditi za njih dok ih je bilo manje od 5-10 zaposlenih i tek dosli na trziste, mozda bi danas i ja bio neki executive tamo Ali ja sam mislio da oni salju shady spam sms-ove i odbio ponudu.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 05.06.2025. u 14:23.
xlr je offline   Reply With Quote