View Single Post
Staro 29.05.2025., 16:42   #2111
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Tema je prastara, pa da malo osvježimo, pošto ponuda aktualnih smartfona koja kola među našom publikom je već (samsung, ajfon, pixel) dosadna, precijenjena i "zaostala" što se tiče tehnoloških novotarija, okrenuo sam se kinezima, a u mojoj ruci je već četvrti kinez kojeg sam koristio i sad će biti 4ta godina korištenja kineskih smartfona..

Inače, dosta njih se kunu(gdje plaćaš skoro samo pa softver) u softver (a kod kineza plaćaš skoro pa sve i to se vidi) i pod cijenu inferirornijeg hardvera pa i veće cijene smartfona kao i manjku dodatne opreme koja je nekad išla uz smartfon, nisam fan ni jedne marke a za biti lojalan nekoj marki, to fakat mora bit (pogotovo u ovom vremenu dok su se proizvođači ulijenili do te mjere da je to katastrofa) opravdano i praktički s minimalnim brojem kompromisa, tak da nisam vezan za nikoga, nažalost nisam našao dostojne osim kod kineza koje fakat puno nude za razumnu cijenu. Neću spominjat proizvođače koje špotam da ne povrijedim nečije osjećaj

Nakon OP Nord 2, (kojeg još imam i baterija i nakon četiri godine izdrži 1-1.5d, 4-6sot), OP12, OP13, Honor M7P, X15U i sadašnjeg Oppo Find X8 Ultra a za kojeg ću napisat koju riječ..

Naručio sa Wondamobile 22.5; 23.5. narudžba potvrđena i pošiljka poslana, 27.5. je već bio na kućnom pragu, malo je reći da sam ostao ugodno iznenađen, poznati web shop sa skoro pa odličnim cijenama čovjeka tjera na razmišljanje, smatram da su kinezi stasali do te mjere da su čak i preskočili razvikane a po pitanju softvera dišu im za vratom, a bit će samo pitanje vremena kad će biti vodeći.

Uglavnom, u pakiranju dolazi, usb-c kabel, adapter te punjač (100w) screen protector koji je zakeljen i maskica, di ćeš bolje.

Sam mob je odlično izbalansiran što se tiče težine te njegovih cca 226g ne ostavlja dojam težine u ruci, na osjećaj bih rekao da je manje težine.
Završna izrada je vrhunska.
Dolazi sa (napokon) ravnim ekranom, osvježenje samo takvo.
Zvučnici su ok, glasni su al fali malo basa.
Naravno po defaultu dolazi sa snimačem zvuka.

Sam ColorOS je praktički isti kao i OOS, radi silky smooth instalacija aplikacija je brza, općenito fluidnost i sam rad je na visokom nivou.

Grba od kamere na poleđini nije tolko izražena u odnosu na konkurenciju (Vivo X200P/U), s obzirom da je sva sila optike ugurano unutra sa ogromnim 1" senzorom mora im se odat priznanje što su uspjeli skucat to sve unutra a da grba značajno ne naruši sam izgled smartfona. Unatoč širini koja nije mala a to je 76.8mm jako dobro leži u ruci pa čak i s gumenom maskom koja je došla uz njega.

O fotiću i videu ću samo ukratko, ako ste čuli za Vivo X200U onda ste čuli i za FX8U, potonji mu je glavni i ljuti konkurent
U foto segmentu rastura, fotke nisu izoštrene kao na vivu, neg više vuku na prirodan izgled uz umjerenu oštrinu koja ne dolazi do izražaja dok se gleda fotka, što mi se sviđa, pošto su OP i Oppo sestrinske firme, mogu reći da Oppo radi bolje fotke od OP13 a ak uspređujemo (bar kolko sam gledao brojne video recenzije) sa Oppo Find X8 Pro, hardverski su skoro pa isti, i imaju hasselblad potpis.

Ista je stvar i na FX8U, fotke su odlične, šum minimalan i u najtežim uvjetima, shutter lag je u rangu OP13, znači fotkanje djece, životinja u pokretu neće bit problema a u smislu nastanka blura radi shutter laga koji je bio vidljiv na OP12 i dost fotki je bilo zblurano-mutno, s tim nema problema na FX8U i ovo je veliki plus.
Video je odličan skoro pa ajfonovski a oni su tu tata mata po tom pitanju, al kinezi ne miruju i to se vidi, kako po pitanju foto tako i videa, napredak je evidentan.

Baterija, teško je reći, imam drugo punjenje, a po govorkanjima na netu vele da je jako dobra do odlična, sad sam na 56%, 3h47min. sot 19h24min. yt, 4g, i nekaj poziva. Vidit ćemo dalje, na X15U mi je dost bateriju gutalo dok sam fotkal a isti je senzor kao i na FX8U a na potonjem nisam primjetio značajno trošenje baterije kod korištenja fotića s obzirom da imaju ogroman senzor, očito da softver tu igra veliku ulogu, a u hyperOS 2.0 izgleda ima problema s tim, dok sam okinul 15tak fotki znalo mi je progutat 6-7% baterije, govorim za Xiaomi 15U, vidit ćemo kak će se po tom pitanju ponašat FX8U..

Imao sam tek dva updejta pa se nadamo da će u narednom periodu doletit još koji, znam da je OP po tom pitanju odličan, brza ažuriranja i redovita, sumnjam da je Oppo drukčiji po tom pitanju.

Zagrijavanje tokom korištenja nisam primjetio, otisak prsta radi munjevito brzo i tu nema greške.

Bez brzog punjača teško da bih više mogao, jednom dok se čovjek navuče, nema nazad na "slow charge" gdje traje punjenje dugo kao i film zameo ih vjetar, taman se digneš iz kreveta, umiješ, pojedeš, obučeš se i voila, eto te na 100%.

Za one koji su skeptični, Trendingshenzen i wondamobile su pouzdani, brzo odgovaraju na mejlove, a wondambile bar po pričanjima ima bržu dostavu neg TR..

To je onak ukratko

Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 29.05.2025. u 16:49.
zvonac je offline   Reply With Quote