Citiraj:
Autor Neo-ST
Blažen bio Timeshift na Linuxu. Prvi snapshot kojeg napravi bude full backup, a svaki sljedeći nešto sitno, jer su inkrementirajući (synca samo promjene u odnosu na prijašnji backup).
|
Ovaj... ummmm... Snapshot i backup nisu bas ni blizu isti pojmovi...

Cak niti ne sluze za istu stvar...
Mislim da to tvoje cudno napravi image ili klon... To mozemo zvati full backup... A ove kasnije, to bi mogli biti inkrementalni snapshoti...
TimeShift - System restore tool for Linux. Creates filesystem snapshots using rsync+hardlinks, or BTRFS snapshots. -> Ovo je skroz legitiman nacin zastite podataka... Ajmoreci da je ovo nesto slicno Windows System Restoreu onda, barem mu je to namjena...
Ne bi vjerovo kolko su ti pojmovi zapravo razliciti... Snapshot i clone nije isto... Image i clone je isto... Kada se radi backup, sustav se zamrzne da se napravi point-in-time konzistentni set podataka koji se onda backupira sa posebnim backup softverima... Kad napravis snapshot, onda mozemo reci da se sve write operacije obavljaju na drugom podrucju diska kako ne bi napravile promjene postojeceg zamrznutog seta podataka... A i tih snapshot tehnika postoji nekoliko - COW (Copy-On-Write), ROW (Redirect-On-Write) i ima jos par...
Uglavnom, kad krenes u storage tehnologije i backupe, e onda ajoj...
Da ostanem na temi... Danas sam zagledao 3x tipkovnice za T460 koje imam... Svaka ima razlicite skarice na tipkama...

A trebam frendu zamijeniti tipkovnicu sutra, tako daaaaa, a valjda on nece imati cetvrti model tipkovnice sa cetvrtim tipom skarica... Drzte fige!