View Single Post
Staro 19.05.2025., 00:27   #5
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Neo čini mi se da si možda preveliki zalogaj uzeo. Jesi probao Mint? Kreni od lakših distri. Mani se GPT pizdarija ako ne shvaćaš što pucaš u CLI kao što si i sam primjetio završi loše.
Kužim ja šta kucam u CLI... kad se to desilo, čak sam poslao prijatelju koji radi u Linuxu onu komandu koju sam ukucao i opisao mu šta sam htio postići, i sam je rekao da mu je čudno zašto se to desilo, da se s tom komandom stvarno rekurzivno miču svi folderi unutar aktivnog foldera u odredišni. E, ALI... di je zajeb bio je u nastavku...

Rješenje problema, za sve kojima se slična situacija desi

Daklem, dok sam se tuširao, sjetih se svojih avantura sa RPI (opisanih ovdje), i konkretno sjetih se slučaja gdje sam par puta trebao manualno editirati fstab jer drugačije nije htio bootat.

Sjetih se da su vidljive greške sa UUID-ovima na slikama koje sam postao, i onda mi je sinulo.... pa samo treba editirati fstab i uskladiti UUID-ove.

Da li je to bilo rješenje? Da.
Timeshift je dobro restorao OS i podatke, ali skupa s njima je restorao i stare UUID-ove root i boot particije, no kako sam ja brisao particije na NVME-u, tako su se i UUID-ovi promijenili, pa je sustav u fstabu tražio nepostojeće stare particije sa starim UUID-ovima, a sada su bile aktivne nove sa novim UUID-ovima.

Sve šta je trebalo napraviti (nakon Timeshift restora):

1. Bootat live Arch (ili bilo koju drugu distru) sa sticka, GUI nepotreban
2. lsblk -f i zapisati UUID-ove boot i root particije od odredišnog diska (u mom slučaju je to nvme0n1)
3. Mountat root u /mnt sa sudo mount /dev/nvme0n1p2 /mnt (ovdje je meni nvme0n1p2 root particija)

3.a Ako ste na btrfs-u kao i ja, onda mountanje izgleda ovako, jer btrfs koristi subvolumes, pa mu je "@" root: sudo mount -o subvol=@ /dev/nvme0n1p2 /mnt

4. Editirati fstab sa sudo nano /mnt/etc/fstab ili sudo nano /mnt/@/etc/fstab

5. Unutra će biti stari UUID-ovi, koje sada zamijenite novima. Save, reboot, to je to.

E ALI, zašto je uopće došlo do toga

Kako to da je jedna obična komanda movanja foldera uspjela s*ebati kompletan sustav?
Iskreno, ne znam.
Sad sam digao Debian u VM-u i simulirao istu situaciju. Komanda je movala foldere u drugi (doduše sa nekim greškicama) bez problema.
Onda sam čak movao kompletan home u documents, i iako mu nije bilo drago, Debian se nije srušio, terminal je nastavio raditi, moglo se jednostavno sve vratiti iz Documents u Home i to bi bilo to.
Zašto se Arch onako srušio, ne znam. Kladio bih se da nisam bio u rootu, ali više ni u to nisam siguran. Sve u svemu, evo odgovora zašto Arch - naučiš puno toga mučeći se
Neo-ST je offline   Reply With Quote