View Single Post
Staro 18.05.2025., 12:06   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
[Arch] Timeshift restore problem

Molio bih cijenjene genijalce (eksperte) ovog foruma da mi pomognu riješiti ovu misteriju jer meni ne ide baš.
Također bih molio za strpljenje i razumijevanje, jer pokušavam preći na Linux, ali u tom procesu se nižu problemi s kojima se prvi put susrećem, a ima ih mnogo

History

Prije nekih 2-3 tjedna sam instalirao na poseban disk Arch i customizirao ga kako meni odgovara. To je radilo odlično u dual bootu sa Win10. Bootloader i sve je bilo na tom disku, tako da ništa nije bilo u konfliktu.

Setupirao sam Timeshift da redovito uzima shotove, i imam ih dosta spremljeno. Također sam ga dosta puta koristio jer kad si početnik sa Linuxom, neminovno je da ćeš nešto s*ebat, i Timeshift me gro puta spasio.

Tokom customiziranja Archa, dosta sam čitao i moram priznat, mnogo koristio ChatGPT jer jednostavno odgovore na neka pitanja manualno nisam mogao naći.

Šta se ChatGPT-a tiče, po mom iskustvu, to je ruski rulet. Neke probleme odlično riješi, ali s druge strane ti stvori nove probleme, dajući komande koje ili ne postoje (pa te to vodi u dodatno dopisivanje s njim, gdje se on ispričava i priznaje da ta komanda ne postoji), ili su neispravne, ili kao u mom slučaju - kompletno s*ebu cijeli sustav.

Znači naizgled bezazlena i jednostavna operacija se pretvorila u noćnu moru (i to nažalost ne Malnarovu).

Problem

Sve je radilo savršeno, htio sam samo neke nove ikone prebaciti iz dira X koji se nalazi u Downloads diru, u pripadajući dir - u ovom slučaju u /usr/share/icons/ tako da budu dostupne system-wide.

U diru X su se nalazila 3 druga direktorija: IkoneX, IkoneY, IkoneZ.
Ta 3 direktorija je samo trebalo move-at u /usr/share/icons/ i to bi bilo to.

S obzirom da za to treba sudo, i nisam znao kako move-at sva 3 direktorija (i njihove poddirektorije) odjednom u /usr/share/icons/, obratio sam se, naravno, ChatGPT-u umjesto da sam jednostavno proučio kako funkcionira mv komanda.

Gospodin GPT mi je jednostavno objasnio. Samo pokreni ovu komandu unutar direktorija X, šta sam i napravio. U terminalu sam bio u /home/neo/downloads/dirX i pokrenuo...

Code:
sudo mv * .[^.]* ..?* /usr/share/icons/
...nakon čega je nastao totalni raspad svega. Puknuo terminal, bash, nestale sve aplikacije, iskočili razni errori, reboot ne radi, shutdown ne radi, itd.

Komp sam morao hardverski isključiti. Nisam ga ni pokušavao upaliti jer mi je odmah bilo jasno da se nešto kardinalno sjebalo.

No sjetih se da imam Timeshift i s obzirom da sam već više puta do sada restore uspješno koristio, pomislih da će to biti tako i ovaj puta, međutim...svemir je rekao NEĆEŠ. Morat ćeš se obratiti Eldersima of PCEkspert, pa to sada i radim.

Pokušat ću skratit problematiku sa Timeshiftom koliko mogu.
Ukratko - nisam uspio restorat sustav, bez obzira koliko pokušavao, a isprobavao sam puno toga (uz pomoć čitanja i opet ChatGPT-a).

Svaki put nakon restora je neki error i neće da boota u stari sustav.

Sve te razne errore neću ovdje stavljat jer su neki bili i mojom greškom, pa ću samo staviti šta se događa u scenariju kada bi, teoretski, Timeshift morao vratiti stari OS, ali ne vrati.

Uglavnom, bootao sam preko sticka Mint live i išao vidit šta se događa sa nvme diskom (gdje je Arch bio instaliran) te u pokušaju da tu revertam promjene sam dodatno sve s*ebo do te mjere da mi je sve skupa diglo živce i deletao sam sve particije na nvme disku i krenuo iznova sa Archinstall.

S obzirom da sam čitao kako struktura particija i subvolume-a na odredišnom disku mora biti ista kakva je bila u snapshotu, pokrenuo sam Archinstall na nvme disk i odabrao default postavke kakve su bile i prije.

Screenshoti Timeshift failanja

(klik na thumbnail)

1. Ovo su bile postavke particija. Kod nove instalacije sam odabrao iste:

2. Nakon bootanja u novu instalaciju i GUI, instalirao sam Timeshift tako da mogu restorat snapshote. Kod restora, ovo su bile opcije koje sam odabrao:

3. Nakon toga, restore je krenuo i počeo je kopirat sve fajlove i ostalo. Sve se činilo u redu:

(Ovdje na drugoj slici primjećujem grešku "grub-install: error: cannot find EFI directory.", ne znam jel to ključno za dalje.)

4. Nakon reboota, očekivao sam vidit svoj customizirani SDDM login, međutim...

5. Ne znajući šta napraviti ni gdje sam trenutno, odlučio sam pokrenit ovu "journalctl -xb" komandu i slikao neke problematične outpute:

------------------------------------

E sad, prvo šta sam pomislio sigurno nije bilo "idi odmah na PCEkspert tražiti pomoć".

Googlao sam i ChatGPT-ao sve te outpute i errore. Solucije su bile razne, najčešća da bootam u neki live distro i od tamo popravim fstab, chrootam u sustav, mountam sve te nedostajuće particije, itd... međutim, naravno da nijedna od tih solucija nije funkcionirala jer bi na kraju opet došao do nekog errora nakon kojeg nema dalje, i jučer sam cijeli dan izgubio pokušavajući vratiti svoj stari Arch, ali ne ide.

Čak sam platio i jebeni ChatGPT $20 da bi mi skinuli restrikcije i da bi dobio pristup deep researchu, koji je na kraju ispao deep shit, a ne research.

Ovako je krenuo deep shit:

I uvijek bi ušao u slijepu ulicu, nakon čega ni GPT više ne bi znao šta napraviti, pa bi se počeli vrtit u krug sa solucijama.

Ovo su samo dvije od mnogih slijepih ulica:

Da bi mi na kraju dao ovu rm -rf komandu koju sam utipkao dok sam bio u live Mintu, i koja je, ne znam ni kako, uspila s*ebat live Mint:

Nakon toga sam odustao i išao prošetati.

Inače to dopisivanje sa GPT-om je kilometarsko i proteže se kroz više diskusija, ali suma summarum je da solucije i dalje nema, a ja sam digao ruke od pokušavanja restoranja snapshota jer više ni ja ni GPT ne znamo kako ovo riješiti, a situacija nadilazi moje poznavanje materije, pa eto ako ima netko ovdje tko zna ovo riješiti, platim za piće ako treba, prvenstveno jer sada i mene zanima kako riješiti ovo da mogu tu soluciju primijeniti u budućnosti ako se ponovi.

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 18.05.2025. u 12:48.
Neo-ST je offline   Reply With Quote