View Single Post
Staro 24.03.2025., 23:16   #7010
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Romul Pregled postova
Citam malo ovdje ovaj ThinkPad kutak i vidim dosta vas Thinkpad usera migrira ili razmislja o prelasku na Dell a ja upravo suprotno htjedoh sa Della na ThikPad

Dakle vrlo sam zadovoljan bio sa Dell Latitude 7490 ali vec ga pomalo vrijeme pregazilo i trazim alternativu.

Primarni izbor mi je bio X1 Carbon gen 13 sa ovim novim Lunar lake intelovim procesorima ali cjena je stvarno paprena (3000 EUR) a i dobavljivost upitna.

Onda sam krenuo u potragu za alternativom
Izbor se sveo nekako logicno na P14s i T14s kao alternativa carbonu.

Ako mogu zamolit iskusne koelga za misljenje o ovom modelu
T14s Gen 5
Intel Core Ultra 7-155U (3,80-4,80GHz) (BNCH-16772b)
NPU Intel AI Boost
14,0" FHD+ 1920x1200px Mat IPS 60Hz 400nits LED
32GB DDR5 6400MHz
M.2 PCIe SSD 1000GB
cjena sa PDV 1539 EUR direktno od Lenovo shopa

Primarna namjena racunala je office alati te vecinu na docku i eksternom monitoru sto doma sto u uredu te naravno povremenim putovanjima kao sekundarno.
Ono sto zelim je pouzdanost, kompaktnost 14incha, do 1.5kg, IPS min 400nit, HDMI, USB-A obavezno, SSD samo da ima makar jedan M.2 2280 slot

Gledao sam od Della pro 14 premium ali ubi me Dell sa svojim tvrdoglavim guranjem samo jednog SSD slota i to 2230 a to me limitira na samo 2TB te cudna tipkovnica.
Dell pro max 14 bi trebao uskoro izac i imat 2280 SSD ali taj pak koliko sam vidio samo typeC USB sto je no go...jako mi je tesko naci idealan lap...najblize taj Carbon ali cjena neznam dal je duplo bolji od ovog gore t14s. Ali ako neko iskusniji mi kaze da je taj carbon ce vjerojatnije biti poudaniji od t14s serije onda to uzimam kao vrlo validan argument i spreman sam platit i duplo samo da smanjim mogucnost zahebancije sa RMA.

Nesto sam citao da ce izaci i carbon gen 13 sa ne OLED ekranom sto bi potencijalno malo snizilo cjenu ali i to je sve upitno jer i ovaj OLED je tesko dobavljiv trenutno.

Strah me malo lenova i tih USB-c portova jer na zeninom Yoga slim pro je vec dva puta mjenjana maticna u garantnom roku svaki put krepali portovi. Desi se ponekad i da se pregriju pa ne rade i onda kad se ohlade prorade...bas lose, nemogu si dozvolit tako nesto radi se o poslovnom laptopu.
P14s je bucan u 3 vrazje matere, nemoj to uzimat... I baterija mu kratko traje... U firmi smo se zajejali pa smo to uzeli deckima iz Malezije i sad nas kunu kad god stignu...

T14s sam koristio Gen1 ako se dobro sjecam i bio sam OK zadovoljan sa njim... No, kako sam se jako nafurio na Lenovo jer su me jako zajejali na jamstvu (pazi, oni meni poniste jamstvo na P15v Gen3 koji sam platio 2500EUR novi u USA i to na popustu), odje*o sam u potpunosti Lenovo i presao na Della... Jos dozivio da mi Lenovo Channel Manager veli - znate sta gospodine, bilo bi mozda najbolje da odete i kupite si neki drugi laptop, recimo Dellovi su vam isto kvalitetni... S obzirom da sam iza ledja imao jedno 15-ak Dell laptopa, odabrao sam si 7390 kao travel laptop i to mi je sada super... Za primarnu masinu sam odje*o P15v Gen3 i presao na NUC - GMKTec K8Plus koji em je tisi, em je brzi, em je 3x manji od tog Lenova... I to sve za nekih $400 koliko sam ga platio sa postarinom i carinom...

Inace, P15v Gen3, potpuno novi, od prvog dana je imao probleme... Na kraju sam morao platiti 56EUR za novi bottom cover (jer sam zbog starog izgubio jamstvo) pa su mi zamijenili maticnu plocu u jamstvu...

Kod Lenova ti je problem servis (kako si vec i primjetio), s time da ako su ti mijenjali vec 2x maticnu na racun sje*anog USB porta, onda i oni malo sami sebi skacu u usta jer su meni ponistili jamstvo i na T14 Gen2 koji je imao loose USB-C connector... Veli meni lik iz ZelCosa mrtvo hladno da je pod 'mikroskopom' vidio da ima mikrofraktura na lemu od USB-C porta i da je to CID - Customer Induced Damage, jedini problem je sto su mikrofrakture stvarno i postojale, no sa donje strane konektora koje su njegovom 'mikroskopu' poprilicno nevidljive... Uvukao sam i direktora ZelCosa i Lenovo Channel Managera u pricu i svi mi tupe da je to CID i da neka sugava Ukrajinka koja vodi servisnu mrezu iz Slovacke ili otkuda vec isto tvrdi da je to CID... Reko - pa ne moze biti kada uopce nema fizickih ostecenja na USB-C charging portu... Inace taj problem je problem samog konektora i svi vendori muku muce sa time jer stroj za lemljenje kada lemi taj dio ima problema sa samim metalnim kucistem konektora jer mu se disipira toplina potrebna za lemljenje...

Imas ovdje video tog mog problema - https://youtube.com/shorts/N5oGBLgBwjw?feature=share

A CID ovako izgleda - https://support.lenovo.com/hr/en/sol...s-and-desktops -> CID Examples -> External Ports

Inace, USB-C port problem se rijesi elegantno na svakom laptopu i mobitelu... Trebas nabaviti magnetski USB-C adapter, sad je samo pitanje koji jer ima vise varijanti i neki ce raditi na laptopu, neki nece... U principu, dobijas magsafe konektor kakav su Macbook laptopi imali, samo USB-C varijantu... Ja to koristim na svim laptopima i na mobitelima, bas da ne moram vise bost te sugave konektore u USB-C utore jer ce se kad-tad razlohat...

Ako hoces iskreni savjet - radije za te novce kupi bilokoja dva polovna laptopa iz neke jace serije (Lenovo Thinkpad T/X, Dell Latitude, HP Elitebook) koji su jednu ili dvije generacije stariji, nego jedan sa jamstvom koje jedino sluzi za guzicu obrisat...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4