View Single Post
Staro 22.03.2025., 13:12   #5633
Splicer
Registered User

Datum registracije: Oct 2023
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Najjeftinija opcija nabave drva za krovište je direkt u pilani
E sad ak nađeš meštra koji hoće raditi s tvojim drvom a ne da on nabavi da i na njemu zaradi, super.

Rušenje kompletne deke između dvije etaže?
Ja nebi.
P
Ona povezuje zidove jer se izlije preko zadnjeg reda cigli i na nju se dalje diže sljedeća etaža.

Morao bi razbiti sve do tog gornjeg zadnjeg reda cigli pa sve ispočetka raditi.

A razbijanja i vibracije na 60godina staroj kući, ja nebi

Zašto bi ju rušio, u čemu je problem, od čega je napravljenja međukatna konstrukcija?

Gredice+ulošci ili čisti zalijani beton?

Krovište "leži" na zidovima, tako da možeš zalijati skroz okolo vijenac od betona, armiraš, da sve bude okolo povezano skroz
Sada ću opisati cijelu kuću pa možda bude jasnije.

Kuća je građena 1968. kao što sam rekao i na blagom brijegu je, ima suteren tj. s prednje strane je kompletno ukopana a sa stražnje je kompletno van padajućeg terena.

Taj suteren je cijeli napravljen od betona, znači zidovi od 25-30 cm kompletno betonski a temelja ima više od 60cm (kopao sam oko ruba kuće i dalje nisam išao). Međukatna konstrukcija između suterena i prizemlja je napravljena doslovno od metalnih tračnica / šina za vlak i zalijana je betonska deka... Znači tu ima podosta željeza i taj suterenski dio je statički ispravan.

Dolazimo na prizemlje, stropovi su visoki 3.5m (ja sam se iskreno začudio kada sam prvi put ušao u kuću da su u to doba radili tako visoki strop, nisam to još vidio) a deka koja je između prizemlja i tavanskog dijela mi se nekako čini tanka... Nisam ni sam pametan, po procjeni 15-tak do 20cm.

Ja sam tu kuću kupio posljedično (jer je odličan pogled na sljeme a kuća je iskoristiva uz adaptaciju) nedavno pa nisam siguran kakva je točno ta međukatna konstrukcija, pošto vlasnik isto ne zna a dokumentacija je nepostojeća za to kako se tada gradilo (postoji građevinska, ali nikakvi detalji). Morao bih početi razbijati da se utvrdi točno stanje...

Možda će ove slike pomoći i dati više informacija: https://postimg.cc/RWY85CWd
https://postimg.cc/qhT14N4s

Kuća apsolutno nema nikakvih oštećenja od potresa, doslovno je netaknuta... Ono što mene zabrinjava je sigurnost te gornje deke i tog cijelog dijela i to bi želio rješiti.

Također, pošto kuća nema vertikalne serklaže, ljudi me savjetuju da to rješim ojačanjima karbonskim trakama ili mrežicama + injektiranjem nekih epoksi čudesa... Iskustva oko toga možda?
Splicer je offline   Reply With Quote