Citiraj:
Autor lowrider
Najjeftinija opcija nabave drva za krovište je direkt u pilani
E sad ak nađeš meštra koji hoće raditi s tvojim drvom a ne da on nabavi da i na njemu zaradi, super.
Rušenje kompletne deke između dvije etaže?
Ja nebi.
P
Ona povezuje zidove jer se izlije preko zadnjeg reda cigli i na nju se dalje diže sljedeća etaža.
Morao bi razbiti sve do tog gornjeg zadnjeg reda cigli pa sve ispočetka raditi.
A razbijanja i vibracije na 60godina staroj kući, ja nebi
Zašto bi ju rušio, u čemu je problem, od čega je napravljenja međukatna konstrukcija?
Gredice+ulošci ili čisti zalijani beton?
Krovište "leži" na zidovima, tako da možeš zalijati skroz okolo vijenac od betona, armiraš, da sve bude okolo povezano skroz
|
Sada ću opisati cijelu kuću pa možda bude jasnije.
Kuća je građena 1968. kao što sam rekao i na blagom brijegu je, ima suteren tj. s prednje strane je kompletno ukopana a sa stražnje je kompletno van padajućeg terena.
Taj suteren je cijeli napravljen od betona, znači zidovi od 25-30 cm kompletno betonski a temelja ima više od 60cm (kopao sam oko ruba kuće i dalje nisam išao). Međukatna konstrukcija između suterena i prizemlja je napravljena doslovno od metalnih tračnica / šina za vlak i zalijana je betonska deka... Znači tu ima podosta željeza i taj suterenski dio je statički ispravan.
Dolazimo na prizemlje, stropovi su visoki 3.5m (ja sam se iskreno začudio kada sam prvi put ušao u kuću da su u to doba radili tako visoki strop, nisam to još vidio) a deka koja je između prizemlja i tavanskog dijela mi se nekako čini tanka... Nisam ni sam pametan, po procjeni 15-tak do 20cm.
Ja sam tu kuću kupio posljedično (jer je odličan pogled na sljeme a kuća je iskoristiva uz adaptaciju) nedavno pa nisam siguran kakva je točno ta međukatna konstrukcija, pošto vlasnik isto ne zna a dokumentacija je nepostojeća za to kako se tada gradilo (postoji građevinska, ali nikakvi detalji). Morao bih početi razbijati da se utvrdi točno stanje...
Možda će ove slike pomoći i dati više informacija:
https://postimg.cc/RWY85CWd
https://postimg.cc/qhT14N4s
Kuća apsolutno nema nikakvih oštećenja od potresa, doslovno je netaknuta... Ono što mene zabrinjava je sigurnost te gornje deke i tog cijelog dijela i to bi želio rješiti.
Također, pošto kuća nema vertikalne serklaže, ljudi me savjetuju da to rješim ojačanjima karbonskim trakama ili mrežicama + injektiranjem nekih epoksi čudesa... Iskustva oko toga možda?