Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.02.2025., 12:16   #78346
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Iza tvorničke ugradnje stoji uglavnom neki lokalni servis koji ujedno ugrađuje i servisira vozila.
Dacia npr ima Landi Renzo sustav. Kakav im je sustav? Ne baš idealan ali radi svoju zadaću. Dizne su postavljene prilično daleko od usisne grane te su crijeva od dizne do uvodnika u usisnu granu prilično dugačka, često i nejednake dužine.
Sustavu se pristupa preko OBD-a što malo komplicira stvari jer ECU može očitati pogrešne podatke dok auto radi na LPG.

Zanima te nešto iznad nižeg razreda?
Golf mk6 bifuel. Ta je ugradnja već ozbiljnija, čak su i crijeva formirana oblikom da odgovaraju samo na taj model. Međutim opet se radi o Landi Renzo sustavu.

Nije problem to što je instalacija loše odrađena nego su problem korisnici koji misle da nakon što su ugradili plin da se sad mogu voziti samo na plin i da mogu prisiljavati prelazak na LPG dok je još hladan rasplinjač, da mogu voziti samo na LPG bez da ikad odvoze parsto kilometara na benzin. Sad me zanima znaš li zašto ovo zadnje i što se događa s mapom?
I najvažnije, koliko god plinske dizne bile precizne i brze ipak i plinsku mapu treba podesiti s vremena na vrijeme.
LPG instalacija ne znači da se od tog trenutka voziš samo na plin, nego da imaš još jednu opciju a da pritom uštediš. Ne onoliko kolika je razlika u cijeni goriva, ali osjetno jeftinije nego samo na benzin.
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Vozim na plin 20godina, vozio sam osobno atmo motore 1.2, 1.6, 1.8, dva 1.4 turbo, sve MPI motori.

Najbolje ma plin rade talijani, nakon njih Honda, pa MPI njemački motori.

Sam servisiram sve oko plina.
Imam toliko znanje, da se pohvalim, da si mogu i sam od nule ugraditi plinski uređaj.

Na talijanima tvornički plin je specifičan, dizne su posebne, ugrađene direkt u granu ko benzinske, pinom upravlja isti ecu koji i benzinom.
Isparivač je zamjenjiv s nekim tipon koji se da naknadno ugraditi, pošto je to relativno pasivan uređaj.

Dakle na tim motorima je problem ako treba dizne mijenjati od plina, a kad tad to treba, bolesno su skupe i nema ih baš za nabaviti za 10 godina star auto npr.

Sve ove tvorničke ugradnje diznama koje su na usisnu granu spojene nisu ništa bolje od naknadne ugradnje.

Svi danas naknadno ugrađeni plinski uređaji imaju ECU-e koji se spajaju na canbus žice ECU-a plina i imaju samostalnu korekciju smjese, jer čitaju sve podatke od lambde do vremena ubrizgavnanja, kuta paljenja itd.

To nije dobro za naknadno podešavanje plina, jer plinska mapa se zna raštelati.

Osobno si sam mapu posložim kako hoću, potpuno custom za svakih 500rpm motora mogu odrediti količinu ubrizgavanja plina, dodatno ubrizgavanje na višim okretajima, djelomično ubrizgavanje istovremeno i plina i benzina (posebo za japance kojima izgore dosjedi ventila osim Honde).

Svi problemi oko plina koji se još dan danas pričaju po birtijama nakon što su de dogodili prije 20 godina, su vezani uz loše podešen plin, ne toliko uz lošu ugradnju.

Loša ugradnja je bila isključivo oko preslabog isparivača za motor, krivog mjesta bušenja usisne grane za spajanje dovoda plina (nije im se dalo skidati granu jer je kod nekih auta to kompliciranije) i stavljanja presporih i jefitnih dizni koje bi kasnile s reakcijom i ubrizgavanjem plina po svakom odrađenom ciklusu sagorijevanja, pa motor je radio nemirno, palio lampicu motora, javljao siromašnu smjesu itd.

Landi Renzo sam imao, i nebih nikad više, ima zaključanu centralu plina.
Lovato imam sad na trećem autu i radi odlično.
Izdrži 150-200 000km kad treba mijenjati dizne i isparivač (ja ih ne repariram nikad)

Stag je odličan također je može primiti sve vrste dizni od 2 ohma naviše, sve 3-4 vrste mjerača količine plina u boci koje postoje, jako je prilagodljiv.

U kanti od Škode imam Prins. To je vrh vrhova među uređajim ai njačešće se ugrađuje u jače aute, jer ima najbolje i najkvalitetnije brze dizne (Keihin), i kapacitetne isparivače.
Nije za male motore jer neide ispod 20-30kw/cilindru, plus software s licencom je 100+ eura, i samo s njim možeš štelati, zamjenski neki SW ne valjaju, isporbano
Kod mene u Grandeuru je ugrađen Vialle sustav koji nema isparivač, nego je u boci visokotlačna pumpa i sustav ubrizgava u usisnu granu u tekućoj fazi plin.
Kod tog plina nema nikakvih podešavanja niti servisa plina, za svaki model auta i motora se radi(la) mapa u tvornici plina i ona se ugradila i to je to, nema štelanja.
Nažalost, sustavi su toliko dobro radili da je tvornica propala jer se rijetko tko odlučivao za njih zbog više cijene u startu, a oni koji su se odlučili na njih su jednom ih koristili, samo prilikom ugradnje, jer servisa praktički nema (može krepat pumpa ili neki ventil).

Zna li netko postoji li još koja firma da radi nešto slično?

Vialle je nekad mogao i u GDI motore ugrađivati plin, dok znam da ostali nisu neka sreća s GDI motorima.
strgani je offline   Reply With Quote