moram priznati da dosad nisam čuo da je neki korisnik ht-a dobio odjeb ako je kvar na infrastrukturi bio do korisnika. oni svejedno dođu i poprave kvar. čak i besplatno izmještaju router (dakle nadoštukaju kabel ili ga zamijene).
ono gdje ćeš vjerojatno dobiti odjeb je za zamjenu nečega šta je tehnički ispravno, ili barem dovoljno ispravno da internet ispravno radi.
ti prastari bakreni bijelo-plavi kabeli su tragedija ali nećeš se usrećiti previše njihovom zamjenom za utp. da si blizu centrale onda da, ali šta si dalje od centrale, gušenje je sve veće, i to šta ćeš ti 50 metara bakra zamijeniti sa utp-om: sa 2km udaljenosti od centrale ti neće previše pomoći.
ja sam , npr, u eri dsl-a, uspio iskamčit da mi zamijene stari kabel iz 70ih od tel stupa do routera, jedno 50tak metara, šta mi je donijelo cca 5mbita u brzini (sa 30 na 35).
sličnom matematikom, tebi bi donijelo oko 2mbita. da li ima smisla - pa baš i nema.
dsl je u ovo moderno vrijeme nažalost pregažen tehnološki, i u njega operateri više ne ulažu, već se napušta. stoga nitko baš ne održava bakar, ne mijenjaju se kabeli, ne popravljaju se reglete, i tome slično. i osim ako nisi negdje bogu iza nogu, prelazak na mobilni internet je vjerojatno najbolji izbor. moguće da neće letiti, ali šanse da bude brži od 20mbita je poprilično velika.