Citiraj:
Autor medo
To ti misliš
Neću ti kvariti doživljaj otkrivanja 10Gbps tehnologije 
|
5 godina aktivno koristim 10-gigabitnu mrežu pa sumnjam da imam više šta za otkriti u vezi iste.
EDIT: Ovo gore nije trebalo zvučati kao da sve znam, nego u smislu da mi nije nepoznata 10Gbitna mreža, da već imam iskustva s njom. Čisto pojašnjenje za sporije korisnike.
Ostao mi je još jedan čvor na CAT7 kabelu koji koristi 10GBase-T već 4 godine, imao sam ih 5. Ostale sam prije godinu dana preselio na optiku, gdje sam mogao provući istu. Ne zato što nisu radili kako treba nego zato što mi se pružila prilika. Sa obje strane su mi Mikrotik uređaji i u logu vidim da nema padanja brzine sa 10Gbe na niže. Na kraju krajeva, ako je kabel ispravan i ako je terminirano kako treba ne vidim zašto ne bi radilo.
Potrošnja je takva kakva jest (cca 3W po portu), ne mislim da je to išta strašno ili kataklizmično. Toplota također - koristio sam skoro 3 godine CRS305-1G-4S+IN, pasivno hlađeni SFP+ switch u kojem su bila 2 RJ45 10GbE i 2 SFP+ modula. RJ45 moduli su znali ići do 90° i sve je radilo bez beda, samo ne diraj prstima. Kad sam poslije prebacio te module u aktivno hlađeni CRS317 temperatura nije prelazila 60°.
I čisto da se ovdje nadovežem na post otprije, ne da mi se natezati sa klaunom:
- cca 40 EUR je cijena 10GBase-T po portu, što je ekvivalentno cijeni SFP+ switcha i najjeftinijeg pasivnog DAC-a (s tim da pasivac i ne može biti dulji 7 metara). Nadalje, ako se provlači optika na veću udaljenost onda ti trebaju i SFP+ moduli ili AOC-i što još dodaje na cijeni, tako da faktor cijene u svoj priči otpada. A sve to je ionako nebitno ako ne možeš provući optiku iz bilo kojeg razloga a želiš/trebaš/hoćeš 10 gigabita.
Sasvim druga priča je tko šta uistinu treba odnosno može iskoristiti i ta tema je toliko glupa za započinjati da ja ponekad ne mogu vjerovati svojim očima da ovdje, na ovom forumu, netko krene sa istom.