View Single Post
Staro 31.10.2024., 09:59   #276
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Prije nekih 2 mjeseca uzeo sam malom RTX 4070Ti Super. Kako je na i5 10400F sa nekakvom DDR4 2666 memorijom vjerovatno ga CPU pristojno bottlenecka. Namjeravam mu napraviti upgrade, ali tada sam odlucio pricekati Arrow Lake i 9800X3D da donesem odluku.
Kako se Arrow Lake nije bas iskazao za gaming (a to je njemu primarna aktivnost) odluka je pala na 9800X3D jer sam siguran da ce biti napredak u odnosu na 7800X3D, a to i raznorazni leakovi pokazuju.

Zelim sloziti platformu koja ce ga fakat dosta dugo posluziti, mozda nekada kada izadje RTX50X0 refresh (SUPER) da na to upgradeam, a njegovu 4070Ti Super uzmem sebi jer je za ono sto ja igram (ne igram AAA single player naslove) i vise nego dovoljna (i previse).
Namjera je ici prema "high endu" da ostavi sto vise mogucnosti buduceg upgradea. Da se ne desi kao npr. kada sam sebi slagao i5 12400F i B660 da mi onda naknadno uleti odlicna prilika za 12700K, pa si mislim kako mi zao sto nisam inicijalno uzeo Z690 da sad bolje iskoristim taj 12700K.

E sad - nikada nisam slagao AMD platformu, pa o tome nemam nikakvog iskustva i onda pitanjca za vas AMD majstore:

- da li se isplati uzeti DDR5 8000 umjesto DDR5 6000 kao neki "zalog za buducnost"? Koliko vidim po netu Zen5 bi trebao fino moci raditi i sa DDR5 8000
- ukoliko bi isao na DDR5 8000 da li memorija koja je specificirana kao Intel XMP, a nije kao AMD Expo svejedno moze bez problema raditi na AMD platformi sa specificiranim brzinama? Naime, kod nas naci DDR5 8000 koji je AMD Expo je nemoguce, sve je Intel XMP.
Medjutim, na stranici proizvodjaca maticne pod testiranom memorijom i specificiranom brzinom ima modela koji su Intel XMP, a svejedno su ga naveli da radi na 8000. Da li se onda moze tome vjerovati da ce memorija raditi na 8000 (jer na kraju pise na stranici proizvodjava maticne) iako su to zapravo Intel XMP moduli?