Citiraj:
Autor No123
Laptop je Lenovo ideapad 1 s Ryzen 5 procesorom, 16GB RAM i SSD 1TB. ne mora biti openSUSE, koji mi linux preporučuješ za njega?
|
Koja god distra tebi odgovara

Za Aeon sam komentirao samo zato jer je nekaj novo od OpenSuse a oni su poznati po eksperimentiranju koje rado zaboravim. Leap je stable branch koji cupa neke pakete i kompatibilan je sa SLES-om sto je ok ak hoces server doma ganjat ali Tubleweed je bolji izbor za desktop ako ti OpenSuse odgovara. Yast je dosta user friendly ako hoces sustav kroz klikanje ko na Windozama konfigurirat. Rolling Release ali se rijetko nekaj potrga a njihova izvedenica KDE je po meni jedna od najboljih, uz KDE Neon i Arch. Mint-u ne fali apsolutno nista a Fedora je uvijek moj favorit ako trazis dobar balans distre za obicne korisnike i "power user-e". Ostale distre (osim Debiana koji nikad nije los izbor ni za desktop ni za server ali moras biti spreman malo zaprljat ruke) po meni nisu vrijedne spomena jer su vecinom izvedenice velikih igraca uz losiji support i kad tad se nekaj potrga.