View Single Post
Staro 27.10.2024., 08:03   #3699
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor No123 Pregled postova
Na starom kompjuteru imam Linux Mint xfce 22, a na novom laptopu openSUSE Aeon i na oba sam izbrisao gnome-keyring, znači da nemam seahorse jer sam jedino na taj način mogao riješiti problem da me prilikom otvaranja Proton VPN ne pita lozinku koju i tako seahorse nakon svakog restarta zaboravi.

Hoću li sad imati problema s ostalim programima?
Kvaka je da ti sad sve lozinke spremaju na sistemu u plain text formatu. Nesiguran nacin ali ako je obicna desktop masina kojoj ne pristupas s neta moze proci. Gnome-Keyring i KDE-Wallet sluze da lozinke spremaju na siguran nacin. Ako nemas autologin ukljucen Gnome-Keyring se otkljucava aktivnom prijavom u Account (doduse samo ako koristis Gnome...neznam kako sa XFCE sljaka...imas ukljucenu opciju da se Gnome servisi startaju na loginu?). Ako imas autologin ukljucen Gnome-Keyring se ne otkljucava automatski i moras ukucat lozinku. Ako Proton-VPN nije nativna GTK aplikacija to zna kenjat, pogotovo ako je nesto van nativne instalacije pa ne funkcionira kako je po specificnoj distri/okruzenju zamisljeno. Generalnih problema sa ostalim programima mozda bude a mozda i ne vidjet ces prilikom koristenja. Ako ti se neka aplikacija ne starta na primjer moze biti da je do toga ali ne vjerujem da bi vecih problema sa standardnim desktop aplikacijama trebao imati.

P.S.- OpenSuse ak bas moras koristiti uzmi Tumbleweed, zahebi sve ostalo za desktop. Leap je ok baza za kucni server ako si spreman malo vise truda ulozit nego u Rocky/Debian.

Citiraj:
Aeon is still in a Release Candidate stage!