View Single Post
Staro 24.10.2024., 07:42   #3697
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Sjećam se davno kada je SATA postao mainstream. Na Windowsima je bilo problema a na Linuxu još više. Stari IDE je radi flawless dok SATA zeza na nekim diskovima a pogotovo na pržilicama.

Gledao sam SATA driver na kernel.org-u i nisam mogao vjerovati koliko quirkova i komentara je bilo unutra za ovaj ili onaj SATA kontroler ili verzije firmwarea pojedinih HDDova a kasnije i SSD-ova. Uglavnom su flagovima disejblali feature za njih jer imaju bugove. Gledam to, gledam koliko toga ima (stranice i stranice) i mislim si tko je to u stanju pratiti i još održavati da to radi bez da se strga nešto drugo u procesu?

Slično je bilo sa USB3 kontrolerima, te SATA-USB bridgevima ali njih nije bilo toliko puno kao npr. raznoraznih analognih TV/capture i DVB-T kartica. Zvučne kartice također pogotovo SoundBlasteri. Komentari u kodu koji fixaju probleme sa SB karticama su nekad jasno dočaravali frustriranost ekipe koje je radila na tome kao i činjenicu da su to očito drek chipovi koji su očito prerano na silu pogurani na tržište.

Bude mi žao tih developera kojima padne teret fixanja hardwareskih bugova otkrivenih nakon što su već naštancali tisuće ili milijune chipova pa je sad neisplativo fixati hardware.