View Single Post
Staro 21.10.2024., 10:30   #6080
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Tu se svakako vidi neučinkovitost AMD pristupa (po prvi put), kad za desktop printaju 2 milijarde dodatnih tranzistora na svakom chipletu bez ikakve koristi za veliku većinu korisnika, što nepotrebno diže cijenu proizvodnje. I ponavljam, kad je Intel prije par godina prestao koristiti AVX512 na desktopu, nitko se nije uzbudio, jer mu nitko nije ni pronašao namjenu tamo.
Slično očekujem od Radeona, koji će sad putem Vege i Radeona VII kroz ujedinjenu arhitekturu, puno tranzistora i zagrijavanja, malo performansi (osim specifične publike).
Zaključak je da smo mi desktop bagra zadnja rupa na svirali jer je to financijski najmanje tržište, čak i mobilci dobivaju svoje posebne modele, a desktop ne.
Ne isplati im se raditi novi chiplet samo za desktop. Ako tebi i meni ne treba AVX-512, onda taj dio chipleta ionako ne radi ništa, pa se tako ni ne grije, a ako nekad u budućnosti zatreba, tu je. Raditi chiplet samo za desktop, bez AVX-512 bi koštalo nekoliko stotina milijuna dolara, a ušteda na prostoru ne bi bila toliko velika. Vratit će to Intel u svoje desktop modele u budućnosti, čim uspiju srediti potrošnju. A do tada možda i bude koji program koji će to i moći iskoristiti.