Hm, ali ne slaže mi se ta priča, jer Intel je odbacio AVX prije nego što je AMD bio i blizu toga da bude konkurentan. Moja poanta, a ispravi me ako sam krivo skužio timeline, jest da je Intel gurao AVX i odbacio ga u Alderu (2021) kad je vidio da ga nitko relevantan ne koristi na desktopu barem. A AMD da se upecao i pojačao njegovu implementaciju u Zen 4 (2022) i naročito u ZEN 5 (2024). Čime su se upecali na Intelovu navlakušu i sad imaju 20% ili nešto manje čipa koji se nigdje ne koristi.
AVX 2021. kad ga je Intel odbacio je bio još 256-bitni u Zen 3. Kužim tvoju poantu, ali mislim da nitko nije šljivio AVX ni onda ni sad, zato nije nikog bilo briga kad ga je Intel odbacio, i zato mi nije jasno zašto je to prednost AMD-a, rekao bih da je nedostatak ako su vrijeme i prostor na čipu trošili na to.
https://www.anandtech.com/show/16881...rchitectures/5
"Intel isn’t even supporting AVX-512 with a dual-issue AVX2 mode over multiple operations - it simply won’t work on Alder Lake. If AMD’s Zen 4 processors plan to support some form of AVX-512 as has been theorized, even as dual-issue AVX2 operations, we might be in some dystopian processor environment where AMD is the only consumer processor on the market to support AVX-512."