View Single Post
Staro 10.10.2024., 20:03   #429
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Zašto misliš da backup operativnog sustava nije bitan? Nekome je vrijeme jako bitno. Umjesto da netko trati vrijeme danima reistalirajuću operativni sustav sa svim popratnim programima i petljanja s licencama za sve živo dok sve ne proradi pomoću programa kao što su Macrium cijeli OS vrati za nekoliko desetaka minuta na modernom hardveru.

Naravno treba imati posebno odvojene podatke od OS-a a onda tako i posebne backup setove za jedno i drugo. Moderni backup programi mogu raditi npr. tjedne diferencijalne backup i dnevne inkrementalne backupe sa automatskim brisanjem starih backup setova kada je disk space low. Praktički set and forget solucije sve dok ti ne zatreba.

A to uspođivanje DD-a sa npr. Macriumom
U velikim okruzenjima, backup operativnog sustava i aplikacija se ne radi i potpuno je nebitan... Pricam o setovima od po par TB, a ne ovim nasim 2GB bazama po malim firmicama... Backupiraju se iskljucivo podaci - baze podataka, fileserveri, object storage i slicno jer je to jedino sto je bitno... Cijela poanta se svodi na povrat (restore) podataka... Zacudio bi se koliko se jos podaci backupiraju na tracne uredjaje (tape library) ili VTLove...

OS i aplikacije se ionako ne backupiraju sa backup softverom, nego se lijepo napravi application-aware snapshot i mirna Bosna, imas za par sekundi sve sto ti treba...

Stvarno mi ne trebas drzati predavanja o backupima; apsolvirao sam to u sklopu EMC treninga tamo negdje 2007/2008 godine i onda jos dodatno Veritas i VEEAM treninga 2009/2010... Radim za backup storage vendora zadnjih 5 godina... Konzultirao sam R&D tim u firmi tokom razvoja nove generacije VTL softvera... Stvarno nema potrebe za daljnjom raspravom o ovome, jer sam vise zaboravio nego sto velika vecina uopce zna o backupima (jednio je Old Iggy mozda zaboravio vise od mene)...

Sto se tice dd-a i Macriuma, uzmimo to ovako... Uz pomoc dd-a sam pred 12-13 godina radio P2V konverzije kada VMware Converter nije mogao izvesti sto mi je trebalo pa se ti misli kako se to radi...

Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
e vidiš i virtualka nije loša ideja...mislim laptop ovaj bude radio i dalje, ne treba biti bolji ili brži nego je sada,mene je strah da disk ne rikne koliko je star već...Ne radi se o grafičkoj obradi, već neki katalzi i programi za neke strojeve ...dakle u wmware convertiram disk i dobijem 240gb virtualke? to isto na nekom vanjskom disku?
VMware, ne WMware...

Skini neki stariji VMware Converter, sa njim napravi konverziju live OSa u virtualnu masinu... I onda tu virtualku mozes ganjat sa VMware Playerom ili VMware Workstation (koji je sada free softver za osobnu upotrebu)...

https://blogs.vmware.com/workstation...sonal-use.html

Kada konvertiras u virtualku, onda ju mozes.... well... BACKUPIRAT! Napravis jos jednu kopiju i drzis na vanjskom disku... Ili ju snimis na neki malo veci USB stick pa ga strpas u ladicu... Itd itd... Mozes imati 3-4-5-6-22 kopije onda te virtualke...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4