View Single Post
Staro 09.10.2024., 00:02   #418
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Glas za veeam agenta i full backup, a ne clone i image.

S Veeamom je backup i restore smjesno jednostavan, a ak backup sw koristis samo za backup baza i slicno, reko bi da radis krivo. Baci oko kaj danasnji veeam moze cak u obicnoj community varijanti, a cista magija se dogadja dok se licencira.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Realno, i Macrium Reflect kada radi image ili clone ce ti reci da radi backup iako to ne mogu nazvati backupom, meni je to i dalje image...

E jbmu... Radim za backup vendora zadnjih 5 godina... A u zadnjih 15 godina sam nekoliko godina proveo radeci za lokalne sistem integratore i distributere u timovima koji su se bavili prodajom EMC Networker, Veritas NetBackup/BackupExec i VEEAM backup rjesenja...

Backup softver se koristi za backupiranje BITNOG, a ne nebitnog... Da, moze se napraviti bootabilni image diska i to je korisno, ali realno, mogu i sa 'dd' napraviti bootabilni image diska ako bas hocu, no to necu bas zvati backupom...

Ako cemo po definicijama, backup je sekundarna kopija primarnog seta podataka... Napominjem - PODATAKA... OS i aplikacije ne spadaju bas pod podatke, a jos manje bitne podatke jer se mogu rekreirati, pa cak i nadograditi usput, tako da ih nema potrebe cuvati, ali ako bas hoces - mozes... Kada radis restore baze, onda sigurno ne radis restore OS-a i aplikacije, vec ti samo treba baza koju ces loadat i povuc sto ti treba... Ako ti treba neki mail item koji si slucajno pobrisao, koji ce ti djavo cijeli OS, Exchange i onda jos svi backupirani mailboxi da bi dosao do jednog mail itema od par kb?! Kuzis u kojem smjeru idem? Da, vjerojatno moderni backup softver moze sve to granularno izvlaciti vani, super divno krasno, no......

Ono sto kolegi gore treba je image diska sa alatom koji je jednostavan za koristenje, a i po mogucnosti besplatan... Ja glasam za Macrium Reflect Free, neku stariju verziju koja je jos bila potpuno besplatna...

I onda jos imamo nakon svega pricu sa RPO, RTO, itd itd... No to je skroz drugi par rukava i neda mi se jos i o tome razglabat...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4