Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 08.10.2024., 16:19   #4901
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
@Zvonac
3.5kW moze (o)hladiti 50m2, ali ne nuzno i grijati. I tu zavrsava sva rasprava oko kvadrature

Ako imas dobru izolaciju i stolariju, mozes ovdje zavrsiti citati heh.

Pricas o razlikama potrosnje od parsto W medju modelima klima, ali nista nam ne govoris o prostoru gdje ugradjujes klimu. Je li to pasivna kuca pa ti tih parsto W igra ulogu i kakva je uopce izolacija i orijentacija prostorija?

Ako u sobama imas losu izolaciju i stolariju i gledaju kojim slucajem na jug/zapad, jako sumnjam da ce te ovakvo hladjenje iz hodnika propisno ohladiti. Postoji sansa da ce klima "zalediti" hodnik i sama sebe ce poceti modulirati na nize jer poteze hladniji zrak iz manjeg prostora. Pitanje je koliko ces uopce realno dobiti u sobama hladnog zraka. Imat ces vruce dzepove zraka iznad struka. Ako sobe gledaju na jug i topal ti je prostor unutra, tebe dodatno griju i zidovi i to pirkanje iz hodnika ti ne pomogne da se rijesis one "vrucine u glavi" iako je u prostoru karikiram 25 C.

I ja imam klimu u dnevnom, zaledim dnevni na 23 C da je neugodno biti unutra ali kroz dvoja vrata mi nista ne dodje u blagovaonu i hodnik. Nula, nada. U blagovaoni 27, ide do 28 ako se kuha. Grijanje ne racunam, to mi jednostavno nije funkcioniralo. Klima ne moze dobro grijati kroz vrata iako mi puse u ta ista vrata. Tako da sam ove godine uzeo jos jednu klimu i sad je to to, kako za hladjenje tako i za grijanje. Obje klime rade maltene na minimumu, a prije je jedna isla valjda do 50% brzine venta. 3.5kW za 25m2 i 2.7kW za 17m2, ali ima losu stolariju i nemam izolacije na fasadi + iznad mene je tavan.
Za mene ne završava Izolacija mi baš nije nekaj..

Kuća je klasična sep (bez toplinske) fasada, pvc stolarija, s tim da sam na unutarnje zidove (vanjska strana, sj.-zap.) stavio stiropor falcani 3cm radi topl. izolacije, cijeli hodnik je "obučen" tak da je po zimi taman dok radijatori zagriju, donji hodnik je hladniji, pošto nemam radijatore.

Sveukupno je cca 52m2, mada nisam uzimao u obzir visinu hodnika koji je u jednom djelu visina oko 5.20m, ak računam iz prizemlja pa do plafona na katu, hodnici gornji i donji nisu odvojeni. Donji hodnik je male kvadrature cca 7-8m2, ostali dio donjeg hodnika je odvojen s vratima..

Klima bi bila stacionirana na katu iznad (taman iznad stepeništa) prozora (imaju mutna stakla) i "pucala" bi prema sobi..

Moja teorija je da bi kupaonu teško ohladila a sobu (1) bi ohladilo, dok soba (2) je upitno.. E sad ova klima ima ona zakretna krilca lijevo i desno, pa je sad pitanje kolko bi to pomoglo da rasprši hladni zrak ravnomjerno..

Da je open space prostor, bilo bi sve jednostavnije. Da bi bilo sve po PSu trebao bih imati dvije klime, neka jeftnija alternativa i donekle učinnkovita bi bila, stavljanje klime u g. hodnik.. U spa.sobi imamo već jednu haier klimu 2.5kw, izbjegavam ju koristit, podesim u sobi na ugodnih 24-25c, a u hodniku je temp. oko 28c.
Klima bi bila postavljena orijentacija sjever zapad, na katu-hodnik. A sobe su okrenute prema jugu-ji.

Napravio na brzinu neki tlocrt..

https://photos.app.goo.gl/MvCPYuWR98bgVXFTA

Znači, plan je upiknut comforu od 5kw. Ne očekujem čuda, pošto je teško da to sve ravnomjerno ohladi, ali očekujem da bude ugodnije dok se uđe u kuću nego bez klime, naravno rolete su obavezno sve spuštene.

Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 08.10.2024. u 16:29.
zvonac je offline   Reply With Quote