Citiraj:
Autor medo
Sjećam se kada je 2018. uveden državni poticaj od 500€ na kupnju prve nekretnine. Preko noći je kvadrat otišao s 1500€ na 2000€. Samo totalnom idiotu tada nije bilo jasno za koga su ti javni novci.
Ne vidim kako si prezadužena nekonkurentna država koja slabo proizvodi i previše toga uvozi može dopustiti porezno rasterećenje (rada). To je prodavanje magle.
Obični ljudi u (zapadnom) kapitalističkom društvu su krave muzare. Uvjerite me u suprotno. Stoga ne moram ni čitati taj zakon da bi znao da to neće biti dobro za nas.
|
Mogla bi, samo bi to zahtijevalo rezove i reforme na koje ni vladajući ni oporba ne bi pristali. Ukidanje općina, županija, agencija, stavljanje zabrane novih zapošljavanja dok 3 ili 4 osobe ne odu u mirovinu, i slično.
Npr, evo primjer iz moje struke.
Kada sam ja počeo raditi 2006, jedan parnični sudac je bio zadužen za cca 800 predmeta. To je previše predmeta, i dobar sudac pod kontrolom može držati I riješavati cca 500 predmeta.
Pa je krenulo zapošljavanje.
Danas 2024 jedan parnični sudac ima 170 predmeta, tj mora sve predmete riješiti u istoj godini da bi imao normu (norma je mjerilo jel sudac uspješan ili ne).
Dakle, predmeta nema jer ima previše sudaca i jer su se ljudi opametili i ne žele se parničiti.
I što genijalci iz ministarstva pravosuđa naprave? Raspišu natječaj za Županijski sud (gdje sudci također nemaju normu, jer nema dovoljno predmeta) za 10 sudaca, sa Općinskog suda ode 10 sudaca, i umjesto da ne zapošljavaju nove sudce, jer će postojeći imati dovoljno posla, oni uzmu 10 novih sudaca na Općinskom sudu.
I sad to baci na papir:
Plaća sudca Županijskog suda sa 2 djece je oko 4000 eura netto, tj brutto 2 oko 7000 eura. Dakle, 7000*12*10 = 840 000 eura bačenih u vodu.
Plaća sudca Općinskog suda sa 2 djece je oko 2500 netto tj brutto 2 oko 4100 eura. Dakle 4100*12*10 = 492 000 eura bačenih u vodu.
Sveukupno za qrac potrošenih para = 1.332.000,00 € godišnje.
edit:
Da ne govorim kako je država zadnjim dizanjem plaća napravila sebi kontra efekt. Znači sada su plaće u državnom sektoru više 40 % nego u privatnom. Imate negdje i u jutarnjem članak o tome.
I što se dešava sada? Odljev iz privatnog sektora u državni sektora. Prije je državni sektor imao male i sigurne plaće, danas ima visoke i sigure plaće.
Što da ja kažem čovjeku kada mi kaže da može raditi isti posao za manje stresa u državnom sektoru za 2500 € netto? Ja ga ni teoretski ne mogu platiti toliko jer bi to značilo da na jednog čovjeka trošim 61 500 €, tj taj isti čovjek mi mora naplatiti svaki mjesec 5590 eura (mjesec dana se ne radi) što je realno ne moguće, i to da bi bili na nuli.
Imali smo raspravu u uredu neki dan na tu temu.
Zaključak:
1. Naplaćivati usluge više (pitanje je dal to tržište dopušta).
2. Downsizeati poslovanje (pravilo 80-20)
3. Zatvoriti ured i otići raditi u državn za 2500 eura netto.
U varijanti 2 i 3, najveći je gubitnik država.
p.p.s.
Dosta dobar članak:
https://arhivanalitika.hr/blog/slon-...na-nekretnine/
i zanimljiv graf:
Ispada da nije istina da samo hrvati vole kupovat nekretnine: