Ne znam kako vam se da toliko pisati kad je stvar toliko jednostavna. Naravno da bi porez omogućio ljudima da dođu do nekretnina. Upitno je samo u kojoj mjeri. Sve ovo nabrojano (visoki porezi, Ukrajina, retardirana štamparija eura

pa njihovo dijeljenje (što se ovdje slavi kao veliki politički uspjeh pošto je prosječan birač na granici oduzimanja poslovne sposobnosti), inflacija koja iz toga proizlazi, sve to vrijedi, ali to vrijedi za općenitu razinu cijena, svega. Sad pričamo o nekretninama, a one su dulje problem, ne od prije par godina.
Argument PDV-a isto ne stoji jer je to porez koji se plaća na sve i nemoguće ga je izbjeći. Jednokratan je, porez na nekretnine bi u idealnom slučaju godišnje bio naplaćivan na određenu razinu kvadrata preko cenzusa i to samo na neaktivne nekretnine, znači kad netko dođe sa milijun eura i kupi tri stana da mu stoje tako, to nije poželjno za društvo u cjelini i poreznom politikom to treba probati preokrenuti.
Kamate bankama ne možeš tako određivati jer nismo autarkična socijalistička zemlja, postoji slobodan protok kapitala i one će ga jednostavno plasirati negdje drugdje.
Jedina stvar koja je bitna je za što ćemo se kao društvo opredijeliti, hoćemo li vršiti poreznu presiju na potrošnju i rad, ili ćemo probati promijeniti model pa probati više oporezivati potrošnju i imovinu (osobno mislim da se ništa neće promijeniti jer bi to zahtijevalo političare koji su u stanju raditi protiv svog vlastitog interesa a za javni a tako nešto na ovim prostorima ne postoji stotinjak godina).
Ne znam što je tako nevjerojatno radikalno oko činjenice da nije poželjno imati model u kojem su nekretnine oblik ulaganja? Osobno imam riješeno stambeno pitanje pa mi nije jasno zašto vam je toliko nemoguće staviti se u kožu mladog para koji pokušava kupit sebi mjesto za život a mora se natjecati sa ljudima koji dolaze sa vrećama novaca i kupuju taj beton i željezo da bi zaštitili sebe od inflacije.
Meni je jasno da nekretnine eksplodiraju u uvjetima inflacije i masovnog useljavanja (Kanada), ali u zemlji iz koje ljudi odlaze da toliko rastu cijene, to nije normalno. Ukratko, nekretnine po meni ne bi trebale biti poželjan oblik ulaganja već prije svega mjesto za život. Trenutno je ovo prvo i rezultati su poznati.