Citiraj:
Autor Exy
Naravno da nije, zašto bi bio? Svaka država ima svoju poreznu politiku, malo koja država propisuje kamate koje daju banke (Sjeverna Koreja možda?). Ako mi država od mojeg rada poreznom politikom oduzima skoro 50%, zašto bi me trebalo ljutiti što bi porezom na nekretnine oduzimala 0,5%?
|
Ok, neka oporezuje prihod od kamate preko 2% stopom od 80%. Bankama malo uzet para,a ne gradjanima, sto da ne? dat poboljšani model APNa uz striktne kontrole i strože uvjete, što da ne? ako iznajmis/prodaš moraš vratit razliku izmedju plaćene i tržišne vrijednosti kvadrata, što da ne?
Citiraj:
Autor Exy
Mislim, vrtimo se u krug, ovo što gore dokazuješ da to ne bi imalo nikakvog utjecaja jednostavno nema smisla. Ako uvedeš cijenu koju moraš plaćati za neaktivnu imovinu, dio takve imovine će se aktivirati i to će bez ikakve dileme utjecati na tržište. Ne možeš dokazivati da neće imati utjecaja jer ekonomski zakoni ipak postoje.
|
Naravno da će se dio nekretnina vratit na tržište,ne poričem to. Kažem da će to opet biti nedovoljno nekretnina,i da će večina bit u špičkovini donjoj.
Stranci i dalje kupuju i dalje će kupovati kod nas,jednostavno je premalo novogradnji za potražnju, i PNN ništa tu neće prominit.
Citiraj:
Autor Exy
No samo se vrtimo u krug. Ti si jedan od onih koji misle da bi nekretnine trebale biti neoporezivo ulaganje i nije te briga što to isključuje dio ljudi od toga da ikad budu vlasnici nekretnine. Kupio ti 20 kila zlata u centru zlata ili 20 stanova, tebi je to potpuno jednako i nije te puno briga što dizanje cijene zlata ne izaziva iste nepovoljne društvene efekte kao dizanje cijene stanova. Kao što sam rekao, to je isto posve legitimno ali samo pokazuje da ovo sve nema nikakve veze sa porezima i financijama nego o tome da li će ovo društvo (ako takvo što ovdje još uopće postoji) opstati, ili će se rastočiti.
|
Otkad su nekretnine ne oporezivo ulaganje?
Kupiš novogradnju platiš 25% pdv. Kupiš starogradnju platiš PNPN i platiš PDV na adaptaciju/materijal
Kupia si taj stan sa plaćom koja je kako sam kažeš 50% oporezovana.
Ili imaš doo sa 5 zaposlenika kojima daješ bruto 2700 za neto 1500,i sebi direktorski minimalac.
Na sve je već plaćen porez,pa i za kupit tu nekretninu je plaćen 5 puta.
Iznajmiš stan dugoročno imaš porez.
Iznajmiš stan kratkročno imaš paušal + porez na vikendice
Šta je tu točno ne oporezovano do sad?
Citiraj:
Autor nub
Država trenutno ekstremno oporezuje rad, preko pola primanja svakog radnika ide natrag državi ako se ubroje porezi na dohodak, doprinosi za zdravstvo i mirovinu (od kojih samo 25% ide u tvoj drugi stup) i PDV (+trošarine) koje platiš šta god kupovao za život. Nekretnine se trenutno uopće ne oporezuju, a paušal za kratkoroćni najam je smijurija. Znači s jedne strane imaš ekstremno oporezivan dio populacije, a s druge poreznu oazu iznajmljivača. Nije to malo nebalansirano? ....
|
Takodjer, gore je odgovor, šta je točno tu ne oporezovano?
Rasteretit rad i poslovanje? gdje,kad? ne vidim nacrt zakona? il 8 -16 eur misečno zovete rasterećenje,a pozdravljate porez od 100-1000 misečno? jer vas za sad kao zaobilazi?
Citiraj:
Autor prileee
Samo sta se nece rasteretiti rad i poslovanje.
A gotovo sam siguran da u urbanim sredinama i obali ovo nece utjecati na pad cijena, odnosno da ce efekt biti mizeran. Zivi bili pa vidjeli.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
Jep, tru.
Navedite mi jednu državu gdje je PNN snizia cijene u urbanim/traženim sredinama?