View Single Post
Staro 04.09.2024., 15:28   #1997
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Znači meni radnik koji ima 1500 netto, košta mene kao poslodavca 2750 eura.
Kada uračunaš još PDV, moj radnik od 1500 netto mora zaraditi i naplatiti 3250 eura mjesečno da bi bili na nuli sa njegovom plaćom.
To su strašne brojke.
Jasno, to je isto tako moguće zbog toga što su ljudi uglavnom neuki pa misle da je plaća ono što im sjeda na tekući. Kako ćeš ti nekom tko je dobio 1500 eur na račun objasnit da mu je država uzela cca 1100 i da je ukupno zaradio 2600?
Ne rade da, zato kažem da će nažalost to sve biti izvedeno traljavo i bez ikakve ideje i plana (osim dodatnog bildanja proračuna što je naravno osnovno što ih zanima)

Banke, eos matrix, društva kapitala, lokalni političari sa viškom novca u nekretninama, bitno je da su protiv
takvog poreza uglavnom moćniji slojevi društva pa ga je zbog toga teško uvesti.

Slažem se da je sigurno dobar dio tih nekretnina po dijelovima države odakle se uglavnom bježi, no
dobar dio je ovdje i kupuje se radi ulaganja, ne radi življenja. Kad tu u Branimir centru izgrade luksuznu zgradu pa nogometaši, izbornici i sl. kupe po 2-3 stana, ne rade to zbog toga što misle tu smjestiti širu obitelj nego zato što ulažu novac. No sve je to anegdotalno i nebitno. Bitno je da li će porezni sustav tretirati ulaganje u peti stan jednako kao što tretira ulaganje u 10 kila zlata ili u dionice Infobipa, ili neće. Moje mišljenje je da nekretnine ne bi trebale biti logična stvar za sklanjanje viška novca zbog toga što to stvara duboke društvene probleme. Naravno, dopuštam i druga mišljenja.
Exy je offline   Reply With Quote