Citiraj:
Autor Exy
Generalno jesam protiv novih poreza, jer je Hrvatska već sad porezno opterećena više nego što to dopušta njen stupanj razvoja, no međutim upravo u tome i je stvar. Po meni bi trebalo rad porezno (porezi, doprinosi, svejedno, sve su to porezi na rad) rasteretiti a imovinu porezno opteretiti, kako je to riješeno u razvijenijim zemljama
|
Al ovi to ne rade.
Znači meni radnik koji ima 1500 netto, košta mene kao poslodavca 2750 eura.
Kada uračunaš još PDV, moj radnik od 1500 netto mora zaraditi i naplatiti 3250 eura mjesečno da bi bili
na nuli sa njegovom plaćom.
To su strašne brojke.
Citiraj:
Autor Exy
Protiv poreza na imovinu su u prvom redu banke, koje uvijek sjede na velikoj količini nekretnina i zbog kojih mislim da porez na nekretnine nikada neće biti uveden.
|
Banke ti ne sjede na velikoj količini nekretnina. Recimo banke su odustale od fiducije još 2008 godine koja je fenomalno sredstvo osiguranja potraživanja jer su se bojali poreza na nekretnine. Banke ti danas jako brzo prodaju NPL (non performing loans) društvima kao što su EOS matrix ili B2 kapital. E oni imaju dosta nekretnina.
Citiraj:
Autor Exy
U Hrvatskoj ima 400.000 praznih nekretnina koje nisu u funkciji jer je netko mislio da je to odličan način ulaganja.
|
Mislim da su to priče za malu djecu. Na obali je svaka, al doslovno svaka nekretnina stavljena u funkciju jer to donosi novce. Nisu u funkciju stavljene jedino nekretnine koje nemaju riješene vlasničke odnose ili slično.
Odakle vladi takva brojka, nemam pojma.
Da u vukojebinama tipa Slavonija, dalmatinska Zagora ima napuštenih čitavih zaselaka to je istina, ali ne vidim kako će to smanjiti cijene nekretnina u recimo Splitu, Zagrebu, Rijeci , Zadru, Puli.
Citiraj:
Autor Exy
To je isto legitimno i ako se ne prepozna da ovo nije financijsko ni porezno pitanje, nego je prije svega pitanje budućnosti ovoga društva, onda možda i zaslužujemo da nestanemo. Jasno, ironija je u tome da će u tom slučaju doći do kolapsa cijena nekretnina 
|
Ja iskreno mislim da je budućnost ovog društva izgubljena od 2013 godine, kada je krenuo tsunami iseljavanja vani, ali ovaj put sa čitavim obiteljima umjesto samo radnici kao 1960tih.