Citiraj:
Autor silver_tip
I od toga nis koristi ako switch ili snimac u metalnom kucistu nije fizicki uzemljen na serverski ormar ili na bilo koje drugo uzemljenje.
|
Pa napisao sam da se već događalo i da je sad sve napravljeno po pravilima struke - što implicira da je SVE od opreme uzemljeno (osim plastike, ofkors).
BTW šarafić uzemljenja na metalnom kućištu switch-a je lociran 2cm od uzemljenja unutar samog kućišta koje ide kroz konektor napajanja. Tako da ako imaš uzemljen ormar, i uzemljenje na utičnicama/dovodnom kabelu nema ti potrebe zasebno spajati uzemljenje na kućište switcha jer i onako završavaju na istoj sabirnici u razvodnoj kutiji.
Evo ti slika kad sam ga rastavio, pa pogledaj:
Citiraj:
Autor silver_tip
Po mojem misljenju samo ono sto je direktno bilo spojeno na njihov router, dakle samo ono sto je spojeno u LAN portovima njihovog routera.
Pa nije, ljepo sam napisao: struja je dosla na LAN infrastrukturu, nisam napisao coax sto se poradzumjeva jer si sam tako i rekao.
Ako si sve radio sa UTP a ne sa STP kablovima jedini nacin da uzemljis LAN je da koristis obican UTP ali onaj koji ima onu "srebrnastu" foliju okolo parica pa se to spresa u RJ 45 sa metalnim kucistem i izvodom za uzemljenje.

U taj izvod/pero se presa/lemi zica i vodi do uzemljenja ili na nulu gore na fidovki. To sto je serverski ormar uzemljen ne znaci ti bas nista ako kablovi nemaju fizicku povezanost sa istim.
|
UTP sam spomenuo jer je rašireni pojam za vrstu LAN kabela, korišten je STP. I patch-panel je, nećeš vjerovati, isto uzemljen

STP je samo kabel sa shieldom, neće on zaštititi ništa ako mu na data pinove pustiš naboj/napon, što se i dogodilo - tako da mi ni to nije pomoglo.