View Single Post
Staro 31.08.2024., 18:29   #16
=EVO=
Registered User

=EVO='s Avatar

Datum registracije: Nov 2023
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
I od toga nis koristi ako switch ili snimac u metalnom kucistu nije fizicki uzemljen na serverski ormar ili na bilo koje drugo uzemljenje.
Pa napisao sam da se već događalo i da je sad sve napravljeno po pravilima struke - što implicira da je SVE od opreme uzemljeno (osim plastike, ofkors).

BTW šarafić uzemljenja na metalnom kućištu switch-a je lociran 2cm od uzemljenja unutar samog kućišta koje ide kroz konektor napajanja. Tako da ako imaš uzemljen ormar, i uzemljenje na utičnicama/dovodnom kabelu nema ti potrebe zasebno spajati uzemljenje na kućište switcha jer i onako završavaju na istoj sabirnici u razvodnoj kutiji.
Evo ti slika kad sam ga rastavio, pa pogledaj:

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Po mojem misljenju samo ono sto je direktno bilo spojeno na njihov router, dakle samo ono sto je spojeno u LAN portovima njihovog routera.

Pa nije, ljepo sam napisao: struja je dosla na LAN infrastrukturu, nisam napisao coax sto se poradzumjeva jer si sam tako i rekao.
Ako si sve radio sa UTP a ne sa STP kablovima jedini nacin da uzemljis LAN je da koristis obican UTP ali onaj koji ima onu "srebrnastu" foliju okolo parica pa se to spresa u RJ 45 sa metalnim kucistem i izvodom za uzemljenje.

U taj izvod/pero se presa/lemi zica i vodi do uzemljenja ili na nulu gore na fidovki. To sto je serverski ormar uzemljen ne znaci ti bas nista ako kablovi nemaju fizicku povezanost sa istim.
UTP sam spomenuo jer je rašireni pojam za vrstu LAN kabela, korišten je STP. I patch-panel je, nećeš vjerovati, isto uzemljen
STP je samo kabel sa shieldom, neće on zaštititi ništa ako mu na data pinove pustiš naboj/napon, što se i dogodilo - tako da mi ni to nije pomoglo.
=EVO= je offline   Reply With Quote