View Single Post
Staro 27.08.2024., 20:59   #10
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor =EVO= Pregled postova
Nije došlo kroz "struju" jer svi aparati koji su na HEP mreži nisu pretrpjeli nikakva oštećenja; opet napominjem, krepali su samo uređaji direktno spojeni ethernet kabelom koji je spojen na A1 coax modem iz kojeg je sjevnulo. Na ulaznom ormariću u kuću je ugrađena zaštita od udara groma (MOV odvodnici prednapona na svim fazama i nuli). Isto tako sam napisao da je kompletna oprema na UPS-ovima. Jedan UPS koji je umro ima mrežnu karticu - koju je spalilo preko LAN kabela.

Sve je uzemljeno bilo i odrađeno po pravilima struke. U kući imam serverski ormar u kojem stoji oprema - i on je uzemljen. Stan je prije 5 godina napravljen i pazilo se na svaki detalj; novo uzemljenje, novi priključak i novi ormari, kompletna instalacija struje i UTP-a, etc.

Bez uvrede; ali činjenica je da je kroz coax došlo, i nije prvi put. Radim ovo 21g već, ne lupetam napamet.

Glavno pitanje ovog thread-a i dalje stoji; da li mogu tražiti kakvo obeštećenje od A1?
vjerojstno će ti zamjeniti svoju opremu,trebaš naći njihove "uvjete poslovanja" i jesu li se ogradili od "više sile" u njima u svakom slučaju piši pritužbu pa vidi odgovor HACOM ih može prisiliti da plate sve,samo za to trebaš pismene/mail tragove odbijanja s njihove strane,meni su rekli kad je grom skurio reciver i router ,da grom stvara elektro magnetni val koji pak stvara tu iskru prenapona u dugačkim žicama/kablovima i da protiv toga nema zaštite i da memora udariti blizu njihov ormar je isto bio uzemljen ulaz u zgradu isto,i da je njihova dobra volja što mi mjenjaju njihovu opremu besplatno ,to je bio b-net tada,možda je drugačije na a1,nazovi pravnu službu HACOMA i pitaj koja su tvoja prava,vrlo lako moguće da ta njihova uzemljenja nisu izvedena kako treba,za to da ti čisto vrate svu financijsku štetu sve ovisi kolika je ta šteta i dali možeš dokazat da su oni krivi što opet iziskuje određena financijska sredstva,advokat,sud,izlazak sudskog vještaka...,velim najbolje napisat prvo pritužbu,pa nazvat HACOM mislim da će ti oni reći što dalje,sve ostalo su nagađanja,poznavajuči A1 čisto sumljam da nisu ugradili nekakvu klauzulu od "više sile" u svoje uvjete poslovanja,s druge strane možda imaš sreću pa ti priznaju sve,ako ne probaš nećeš nikada znat ,ne telefonski nego mailom na pritužbe jer ti se i HACOM ograđuje da moraš prvo 3 instance sa operaterom proći znaći, tri odbijanja u slučaju spora ,da bi se tek onda oni uključili i za to moraš imati pismene/mail tragove,ali pravni savjet će ti dati odmah,moraš pogledat na njihovim stranicama kad je pravna služba dostupna,zadnji puta,a ima toga par godina, kad sam to gledao bilo je 2 sata u jutarnjim satima(tipa od 9h -11h) i to ne svaki dan.

p.s. možda najbolje prvo nazvati HACOM-pravnu službu,pa onda pisat pritužbu i pozivati se na HACOM u njoj i objasniti što se desilo i da sumljaš da uzemljenje njihove opreme nije izvedeno kako treba ,navesti što je sve pregorjelo,tražiti naknadu štete,odgovoriti ti moraju u roku 25 dana zakonski,obično traje 10-15 dana nekad i kraće.
(imaj na umu da živiš u državi hrvatskoj i da HACOM nije tu (u praksi) da tebe zaštiti kao potrošaća mada bi to morao ,ali zakonske osnove će ti reći)
u komisiji nakon 3 pritužbe ulazi 1 član HACOM (obično bivši ili budući zaposlenik jednog od operatera) imaš sve zajedno 5 istanci i tek onda možeš ići na sud,moje iskustvo je da su operateri dosta kulantni nakon prve pritužbe i da ti daju više nego su zakonski obavezni,samo da nedobiju negativni publicitet,ali ja nisam imao toliku štetu.

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 27.08.2024. u 21:50.
skalar je offline   Reply With Quote