Citiraj:
Autor =EVO=
Nije samo kod mene, svima u susjedstvu je spaljeno sve što je bilo na modemu. I da, uzemljen je/coax razdjelnik
|
Da, klasika... struja je dosla na
LAN infrastrukturu koja nije bila sticena/uzemljena. Mozda bi stogod od opreme i prezivjelo da su bar switchevi bili uzemljeni, vecina ih ima izvod za to.
Ako se vec ne moze ili nema mogucnosti uzemljenja za switch onda se isti moze prikljucit na struju preko jedne fidovke tako da se masa switcha spaja na nulu "gore" na fidovki pa ako i dodje nesto od napona do switcha, fidovka ce "izbit" ali napon ce otic na nulu i do razvodnog ormara na kuci koji bi trebao imati uzemljenje ili opet fidovka koja cijelu kucu izbacuje sa struje koja ode dalje "nula" mrezom do prvog uzemljenja putem do trafostanice.
Poanta je, da bi sve iza prvog switcha od coaxa/routera vjerojatno prezivjelo.
Optika te spasava
samo udara sa coax-a. Imas kamere, nisu plasticne jel.... neka se samo na jednoj inducira napon od udara groma blizu kuce
opet ti bude spalilo sve na LAN infrastrukturi ako je kamera spojena putem LAN-a dalje prema switchu, snimacu pa snimac spojen na router itd...
Sve sto je bilo spojeno u ISP-ov router direktno mozda i dobijes nadokanadu ili uspijes izganjati nesto ali pod direktno mislim na prvi uredjaj spojen na router, dakle ako je switch br 1 direktno na routeru onda je moguce trazit nadokanadu za isti ali switch2 spojen na switch1 ili kamere na snimacu koji je spojen na switch2 ili AP-ovi itd... to sad kako ces dokazati sta je bilo spojeno direktno na router ne znam ali koliko LAN portova ima router, za toliko spaljenih uredjaja bi eventualno mogao traziti nadoknadu. Sve sto je dalje lokalno na tvojoj LAN mrezi, boli njih kifla.