Citiraj:
Autor medo
Sve poslije XPa je spyware a od 10-tke je teški spyware. Like… who cares.
Nove distribucije Linuxa mogu imati više vulnerabilityja nego stara potpuno parchirana 7-ica. Radimo scanove i pen testove gdje radim pa…
Linux kao desktop mi je ok za babe i dedeke da dignu Firefox i Chrome najčešće na outdated hardwareu. Samim time se eliminira 90%+ gadarija koje ulaze u komp kroz browsere.
Ja bi najradije ostao na 7-ici
|
Doma i koristim uglavnom Win7, patchiran na zadnje updateove i to radi odlično, brzo i stabilno, blue screen nisam vidio godinama, još mu se može i potpuno maknuti telemetrija. Ne vidim baš da me exploitaju. Napustiti ću ga vjerojatno uskoro kako sve manje softvera i hardvera podržava Win7.
Na poslu i na novijem hardveru nemam izbora nego Win10 koji se još koliko-toliko da očistiti od telemetrije, spywarea i bloatwarea. Ali sa Win11 stvari postaju kompliciranije, vjerojatno jer je Microsoft postao komunist pa im ne postoje moji i tvoji podaci nego naši podaci. Pogotovo sa ovim AI balonom gdje se svi trude dokopati što više podataka za treniranje svojih modela.
Nedavno je na Facebooku u jednoj grupi iskočio post sa Reddita koji kaže da postoji Win11 Government Edition koji MS ekskluzivno distribuira američkim državnim agenicijama. Na njemu kao nema nikakve telemetrije, bloata ni spywarea. Da se toga dokopati (ako uopće postoji) ...