Citiraj:
Autor Bubba
A spomenuo si onda ATI u tim farmama tek reda radi?
|
Spomenuo sam ga iz jednostavnog razloga jer si ga i ti spomenuo. Ako projekt (u ovom slučaju film) vrijedi par desetaka milijuna dolara, mislim da je za sve osim za tebe to ipak respektabilna lova
Jak ti je argument, tu zbilja mogu samo /worship
Citiraj:
2000. godine? Nisam primjetio to tada, moram ti reci. Pogotovo ne na jednoj kartici. No, uvijek me mozes razuvjeriti...
|
2000 su imali mogućnost do 16 procesora, s tim da je ES iskoristio samo 4
Citiraj:
Znas li o cemu mi pricamo ovdje?
Hyperthreading? OS Windows? Kakva je to igracka? Hmm, da vidimo, kada si vec zapeo za ATI, koji je nebitan u cijeloj prici, mozes baciti oko na SGI-eve VAN-ove sa Prism sistemima od 256 Itaniuma i do 3TB RAM-a. Ili na Unisysove ClearPath masine koristene za vizualizaciju, cije me je specifikacije strah napisati. A onda su tu Sun i IBM koji za svoje potrebe koriste vlastite 3D akceleratore. U Crayu koji se koristi za klimatske modele takodjer nisam vidio ATI. Kada bolje razmislim, nema ih ni u NEC SX serijama a niti u Fujitsu VPP5000 masinama koje se koriste za meteoroloske modele. I tako u nedogled...
Kada si vec zapeo za taj ES, pogledaj malo povise kako izgledaju njihove ozbiljne masine. Jer ovo ostalo nije nikakava prevelika pamet nego cluster vulgaris sa malo jacim karticama i ATIjevim chipovima. E, pa kad pogledas njihove bolje, vidjet ces da se taj ATI ne spominje vise nigdje. Vjerojatno se i koristi, ali to nikome nije bitno, cak ni toliko da bi ga spomenu.
Hvala, moje "znanje" u ATIju i slicnim drvosjeckim kompanijama je dovoljno da znam kako bi se trebale baviti onime sto najbolje znaju - playstationom.
Zaista prekrasno, ali koga briga u ovom slucaju? Moj Wildcat 4k koji imam doma datira iz 1999. Formalno pravno, na sebi sadrzi 5 procesora koji su rasporedjeni na dvije kartice. Uz to, postoji mogucnost dodavanja 4 dodatna PCI geometrijska akceleratora koji ima, po prilici, jos najmanje 5 procesora po kartici. Dakle, u full konfiguraciji, taj Wildcat komplet 1999. raspolaze s ~25 grafickih procesora po jednom PC racunalu i vise od 100njak MB RAM-a. Ne znam zasto bi bilo cudno ovo sto si napomenuo, kada je samo godinu dana kasnije od ovoga 3DFX bio u stanju izvesti 32 VSA-100 chipova _po kartici_ (AFAIK, samo je ona 16 chipna Aalchemy kartica "izniknula"). 5-6 godina kasnije, ovo bi trebao biti logicni nastavak trenda porasta. Ne vjerujem da nVidia nije sposobna napraviti nesto slicno.
|
Ne znam što ima loše u windowsima/i386 arhitekturi? Sve ima svoju primjenu, pa tako npr na intel/amd platformi radi 388 od 500 najjačih svjetskih računala, sa trendom porasta. Koliko znam, i najjači Cray koristi Opterone.
I ne znam čemu uopće spominjanje računala koje u krajnjoj liniji i ne trebaju grafičku karticu jer prvenstveno služe number crunchingu?
Činjenica je ipak da ATI ima svoje mjesto i koristi se u profi strojevima, a to što ti od toga praviš neku preuzvišenu mistiku, to ostavljam da ti sam sa sobom riješiš
Edit: samo da dodam, ne spominji mi Unisys kao ozbiljnu firmu, molit ću lijepo : bonker :