View Single Post
Staro 29.06.2024., 10:32   #3356
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Sve to stoji. Samo kaj ja na poslu nemam sistemašenja i takvih stvari pa onda doma radim tj. učim ako mi zatreba.

Na poslu je složi komp da radi, održavaj programe, mrežu (da je internet dostupan), nazovi firme koje održavaju svoje programe kada nekaj ne radi i tak. Ništa pretjerano.

Je da sam napravio aplikaciju prvo za svoj dio posla (vođenje opreme gdje je kod koga) pa sam je proširio i na ostatak ureda da ne vode evidecije po papirima. Kod mene je instaliran LAMP i aplikacija koju sam pisao i dalje pišem. Jednostavno nisam imao vremena recimo proučavao Odoo i slična gotova rješenja jer gledajući vidio sam da bi potrošio puno vremena.

I zato sam krenuo u pisanje app i da kolegama izbacim razne excel tablice koje nisu samo njima važne (jer ako ih nema na poslu onda treba naći što i gdje bilježe). Malo je kaos bio dok sam došao.

Tako da mi ostaje doma da uronim malo dublje u samu materiju sistemašenja, mreža i slaganja svega i svačega. Je da napravim greške pa onda pokušavam popraviti i sve.

Računaj da nisam završio ni fer ni tvz nego više manje skupljam tj. učim u hodu. Je da sam prošao u Algebri program sistemski i mrežni administrator te djelomično za baze podataka. S time sam dobio više nego što sam znao tj. naučio na netu.

I zato pitam ako ne nađem rješenje i skupljam što i kako. Vidim nekad da sam odradio krivo pa radim ispočetka da bude ispravno.

Moji me na poslu vide da sve znam (ono što njima treba) a opet znam da je to samo tek zagrebana površina.

Gle nemoj to shvatiti kao kritiku u smislu da kenjarim po tebi nego ti dajem konstruktivnu kritiku kako da si dugorocno olaksas posao. S obzirom na opisanu situaciju nisi bas u zavidnoj poziciji al to je ono klasicno ajmo ustedit na sistemasima a jedan koji nekaj malo zna mora raditi sve i onda je sranje kad se nesto skrsi jer osoba koja nije radila po nekakvom standardu nije uzela neke stvari u obzir i onda jos ta ista osoba najebe a ne poslodavac koji je losim odlukama doveo do te situacije. Uglavnom da ne pisem post na neznam kolko stranica - edukacija/skole/certifikati ti ne znace nista ako nemas volje i vremena privatno se informirat i uciti, istrazivat. Pogotovo u IT-u je to hebeno bitno. Ja sam ti najobicniji Tehnicar za vozila i vozna sredstva i propali stundent Prometnog Fakulteta (cestovni smjer naravno) - jedno sto imam je LPIC-1 koji sam morao napravit kad sam dosao u Minhen k trenutnom poslodacu u sklopu mini DevOps akademije a eto me medu top 5 Linux admina u globalnoj megakorporaciji plus sa projekta na kojem sam trenutno zadnjih 5 godina za grad Minhen me on prem Management neda u nijedan drugi projekt unutar firme. Pitao sam management na vrhu dal bi trebao koji certifikat rijesit - odgovor je bio ne zamaraj se, bitnije je da kod klijenta pokazes da znas radit posao. Svo znanje koje imam sam skupio privatnim istrazivanjem, cackanjem a kad sam poceo raditi ovaj posao sve se to presaltalo na 200% em zbog ogromnog obujma tehnologija i rijesenja em sto sam vidio da se na vecinu kolega nisam mogao osloniti makar sam bio junior a kolega senior. Samo sto sam ja imao srecu imati jebeno dobrog mentora (Senior Windows Admin) i jednog kolegu System Arhitekta koji je vec 15 godina na istom projektu i koji je razvio 90% kompletnog sustava. U IT-u je puno filozofa al kvalitetne ljude je lako prepoznat i svi odreda su geekovi na odredeni nacin . Sve ovo ostalo je samo tu radi love i nemaju nimalo interesa za posao makar imaju sve moguce fakultete. A kad se dogodi zesce sranje imas pravo jednom pogadat tko rijesava probleme i eskalacije . Tak da - chin up, gledaj to kao priliku za ucenje i nesto mnogo vise dugorocno gledano.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 29.06.2024. u 10:38.
tomek@vz je offline   Reply With Quote