@Nikky
Xerox Phaser 3020BI
Radi na linuxu odlično - kad je na USB kabelu

Kako sam napisao - nema open driver, isključivo xerox binary.
Ima rasprava u linux temi gdje je preporučen više puta, vidi odavde narednih nekoliko postova:
https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=3145
Tu se ne zna tko je veći pegula da li mkey ili ja po pitanju tog printera, svakome nešto drugo ne radi
Barem moj primjerak je sfušan po pitanju hw ili fw i gasi wifi na random. Sve ostalo radi, povezivost svakakva, ali za printati preko wifi treba ga ugasiti/upaliti i pričekati malo da on aktivira wlan adapter i nakon toga radi neko nepredvidivo vrijeme, neki puta 5 minuta, a neki puta 5 dana.
Što mi ubija funkcionalnost gdje je printer dislociran od najbližeg kompa.
Zanimljivo kako moj ne poštuje niti postavke iz njegovog programa, npr. kolega je u temi o printerima naveo da se njegov full gasi ako se tako postavi, dok kod mojega to ne radi. Isto tako moj se baca u standby iako mu je to isključeno u postavkama = zaključujem da ga hebe firmware ili ne pamti postavke u flashu.
Zato ćemo ga pokušati preko malenog rpi pretvoriti u pametni wireless printer bez navedenih problema

Usput, trenutno privremeno složena perverzija: u blizini printera mi je jedna linux media kanta koja vrti libreelec pa sam ga tamo spojio na kabel. Ali kako ta kantica nema CUPS onda sam istoga digao u dockeru, pomapirao mu executable binary i ppd-ove izvađene iz linux instalacije i shareao printer preko LANa. Ružno rješenje, ali radi
Pouka za idući puta kad se kupuje jeftini printer:
- obavezno printer podržan od open driver i sa standardnim formatima (dakle ne GDI smeće)
- opcionalno niti ne gledati da li printer ima wifi jer se isti može jednostavno dodati preko rpi